Η Κομισιόν προτείνει νέο σύστημα εισόδου και εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα ένα  νέο σύστημα εισόδου-εξόδου ταξιδιωτών από την ζώνη Σένγκεν με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων ενάντια στην είσοδο εξτρεμιστών, τρομοκρατών και άλλων προσώπων που χρήζουν ποινικής αντιμετώπισης .

Το σύστημα προς το παρόν αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μέθοδο αντιπαραβολής στοιχείων και δεδομένων των προσώπων που θα ελέγχονται κατά την είσοδο, έναντι διευρυμένων βάσεων δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με το Δημήτρη Αβραμόπουλο που έκανε την σχετική παρουσίαση στον Τύπο στις Βρυξέλλες:

«Η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των ροών των ταξιδιωτών που φθάνουν στα εξωτερικά μας σύνορα, και ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και στην ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας. Σήμερα, καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό στα συστήματα πληροφοριών που διαθέτουμε και λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να γίνουν τα σύνορά μας πιο ισχυρά, έξυπνα και αποτελεσματικά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ταξιδιωτών που έρχονται στην ΕΕ.»

Η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι “το προτεινόμενο σύστημα εισόδου-εξόδου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιπτώσεων επιτρεπόμενης παραμονής σύντομης διάρκειας, στην αύξηση της αυτοματοποίησης των συνοριακών ελέγχων και στη βελτίωση του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και την ταυτότητα”.

Το σύστημα θα εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί για σύντομη παραμονή εντός του χώρου Σένγκεν (έως και 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών).

Στο σύστημα θα καταχωρίζονται το όνομα, ο τύπος του ταξιδιωτικού εγγράφου και τα βιομετρικά στοιχεία, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπο εισόδου και εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει ευκολότερη η διέλευση των συνόρων από τους νόμιμους ταξιδιώτες και θα εντοπίζονται τα άτομα που είτε παραμένουν στον χώρο Σένγκεν, παρότι έχει λήξει η άδεια παραμονής τους, είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Στο σύστημα θα καταγράφονται επίσης οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα σφράγισης των διαβατηρίων που είναι χρονοβόρο, δεν παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για τις διελεύσεις των συνόρων και δεν καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ατόμων που παρατείνουν παράνομα την επιτρεπόμενη παραμονή τους ούτε την αντιμετώπιση περιπτώσεων απώλειας ή καταστροφής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Check Also

Φθάνει στη Σρι Λάνκα Κινεζικό ερευνητικό πλοίο παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ

Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας έφθασε σήμερα στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, ανακοίνωσαν οι …

Αθλητής που έκανε τον σταυρό του κατά τη διάρκεια των πέμπτων Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης, τράβηξε …