Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που υπερκαταναλώνουν φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν στο ένα τρίτο τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές του πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν μόνον για τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις μετά την ογκολογική θεραπεία, γεγονός που δείχνει ότι τα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να δρουν επί των οιστρογόνων.

Καθώς τα οιστρογόνα είναι η κινητήριος δύναμη της συχνότερης μορφής καρκίνου του μαστού, αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών, πέραν των πέντε μερίδων την ημέρα που ορίζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες που έχουν επιβιώσει του καρκίνου. Μάλιστα ένα διατροφικό πλάνο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να είναι σημαντικό μόνο για τις γυναίκες με επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη με στόχο την διερεύνηση της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου. Η διατροφή αυτή τελικά απεδείχθη ότι μείωνε τον συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ευθύς εξ αρχής.
radar.gr