Η καλοσύνη ως ένα εργαλείο εκπαίδευσης

Της Έμμα Κωνσταντίνου*

Καλοσύνη. Μια αφηρημένη έννοια από τη φύση της. Η καλοσύνη δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με καμιά από τις πέντε φυσικές αισθήσεις. Κι όμως, είναι κάτι που όλοι μας έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε καθημερινά.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, οι πράξεις καλοσύνης μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Ο δρ David R. Hamilton ανέφερε ότι, ‘οι πράξεις καλοσύνης προκαλούν συναισθηματική ζεστασιά, η οποία προκαλεί την έκκριση μιας ορμόνης που είναι ευρέως γνωστή ως ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη οδηγεί στην απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται νιτρικό οξύ, που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η δράση της ορμόνης μειώνει την αρτηριακή πίεση, και γι’ αυτό και η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η «καρδιοπροστατευτική» ορμόνη, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση προστατεύει την καρδιά’.

Στο International School of Paphos (ISOP), καταλαβαίνουμε και αναγνωρίζουμε πλήρως τη δύναμη αυτής της αξίας και γι’ αυτό και η δεοντολογία του σχολείου μας έχει ταυτιστεί μαζί της. Κατανοούμε ότι αυτή η αξία είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος που πέρασε, εμπλουτίσαμε το σχολικό μας πρόγραμμα με τη διδασκαλία αξιών.

Η καλοσύνη ήταν μία από τις αξίες που καλύψαμε. Ενδεικτικά, φέτος, τα παιδιά κέρδιζαν καρδούλες κάθε φορά που έκαναν μια πράξη καλοσύνης. Ήμασταν έκπληκτοι από το γεγονός ότι κάθε μέρα γίνονταν τόσες καλές πράξεις.

Όπως είπε και η πριγκίπισσα Νταϊάνα, “Κάνε μια πράξη καλοσύνης, τυχαία, χωρίς προσδοκία αμοιβής, και να είσαι σίγουρος ότι μια μέρα κάποιος άλλος θα κάνει το ίδιο για σένα”.

Τέλος, ‘θυμηθείτε, δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται μικρή πράξη καλοσύνης. Η κάθε πράξη δημιουργεί ένα κύμα μετάδοσης και σε άλλες.’ – Scott Adams.

*Υποδιευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου του ISOP

Λεζάντα:
Αυτές οι ανιδιοτελείς πράξεις ανέδειξαν τι πραγματικά είναι το σχολείο μας – μια ομάδα.