Η «Κίτρινη κορδέλα» για την κόλαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ

Δέκα ακριβώς χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ένας νεαρός Αμερικανός συγγραφέας έρχεται να αποκαλύψει, χωρίς να πέσει ούτε μία φορά στην παγίδα της καταγγελίας και της πολιτικολογίας, την καθημερινή κόλαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις εκατόμβες των νεκρών τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά.

Γεννημένος το 1980 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, ο Κέβιν Πάουερς κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πολέμησε στο Ιράκ από το 2004 ώς το 2005 με την ειδικότητα του πυροβολητή.

Η σκληρή εμπειρία του πολέμου τον οδήγησε γρήγορα στη λογοτεχνία και στο πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην Αμερική, υπό τον τίτλο «Κίτρινη κορδέλα», κερδίζοντας αμέσως τόσο τους αναγνώστες όσο και την κριτική.   Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με σαφώς αυτοβιογραφική βάση και πυκνούς λυρικούς τόνους, που χρωματίζουν αμέσως με εξαιρετική ζωηράδα την αντίθεση ανάμεσα στον σπαραγμένο εσωτερικό κόσμο του ήρωα και τη φονική πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος κάθε ώρα και κάθε λεπτό της ημέρας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κίτρινη κορδέλα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά (εκδόσεις Μεταίχμιο), αναλαμβάνουν ο Μπαρτ και ο Μερφ. Η διμοιρία τους βρίσκεται στην Ταλ Αφάρ και μπλέκεται από την πρώτη στιγμή σε εξοντωτικές μάχες. Οι νεκροί σχηματίζουν σωρούς τόσο στο ιρακινό όσο και στο αμερικανικό στρατόπεδο και οι σχεδόν αμούστακοι ήρωες (ο Μπαρτ είναι είκοσι ενός ετών και ο Μερφ δεκαεννιά) νιώθουν να χάνουν βαθμιαία όλες τις ψυχικές και τις σωματικές τους δυνάμεις.