Η Ιαπωνία στηρίζει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού

Ο Κοινοβουλευτικός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τακάο Μακίνο δήλωσε ότι η Ιαπωνία στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Μακίνο, ο οποίος είχε την Τρίτη συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών ενημερώθηκε από τον κ. Κασουλίδη για το Κυπριακό και συζήτησε θέματα όπως η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις Ιαπωνίας – ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και ενεργειακά θέματα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του κ. Μακίνο στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη της από κοινού δέσμευσης για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιαπωνίας. Επίσης, τόνισε ότι η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική και οικονομική ισχύ της Ιαπωνίας όχι μόνο στην Ασία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κ. Μακίνο, ο οποίος έτυχε ενημέρωσης από τον κ. Κασουλίδη για το Κυπριακό, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Ιαπωνία εκτιμά και στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κύπρου για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην Κύπρο.

Όπως δήλωσαν και οι δύο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως οι επενδύσεις, οι επιστήμες, η παιδεία, η ανταλλαγή φοιτητών, ο τουρισμός και η διαχείριση κρίσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον κ. Μακίνο για θέματα ενέργειας και για την κυπριακή ΑΟΖ και είπε ότι και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Θάλασσα.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζήτησαν την πιθανότητα να γίνουν επενδύσεις από πλευράς της Ιαπωνίας στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης, αφού σημείωσε ότι οι επενδύσεις γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ιαπωνία ενδιαφέρεται για την αγορά κυπριακού φυσικού αερίου στο μέλλον, ο κ. Μακίνο είπε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Είπε επίσης ότι η Ιαπωνία ζήτησε τη στήριξη της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η επικείμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ασίας και ΕΕ, τον προσεχή Οκτώβρη στο Μιλάνο.

Όπως είπε, τόσο η Κύπρος όσο και η Ιαπωνία θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

“Είχαμε μια εις βάθος συζήτηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας που αφορούν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης υπό το φως του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στο Τόκιο στα τέλη Ιουνίου” είπε ο κ. Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας ότι το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών δόθηκε επί κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2012.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι υπήρξε μέχρι στιγμής πρόοδος στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα εντός του 2015 οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να υπάρξει λύση στη Μέση Ανατολή.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν στη διάρκεια γεύματος κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Αργότερα, ο κ. Μακίνο θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα τον ενημερώσει περαιτέρω για το Κυπριακό.