ΕΥΡΩΚΟ: Διαφορετική μεταχείριση μεγαοοφειλετών που δημιούργησαν την κρίση

Ακολουθεί ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις περιουσιών

Στον χρόνο που απομένει μέχρι η Βουλή να κρίνει το μέλλον του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θεωρούμε ότι επιβάλλεται:

1. Η κυβέρνηση να καταρτίσει και να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε δάνεια με προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει κούρεμα των καταχρηστικών χρεώσεων σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης έχει καταβάλει όλο το μέρος του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων που προβλέπει η σύμβαση δανείου και υπολείπεται να πληρώσει χρεώσεις που αποδεδειγμένα έγιναν καταχρηστικά.

2. Η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε λεπτομερή ανάλυση και ταξινόμηση των ΜΕΔ κατά ομάδες πέραν από όσα απαιτούνται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο για διαχωρισμό του αριθμού των δανείων σε εκείνα που έχουν αναδιαρθρωθεί επιτυχώς και εξυπηρετούνται και εκείνα που εξακολουθούν να παραμένουν στο κόκκινο. Πρέπει τα ΜΕΔ να διαχωριστούν σε αυτά που αφορούν φυσικά πρόσωπα και σε αυτά που αφορούν νομικά πρόσωπα σε αυτά που αφορούν στεγαστικά ή καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια κλπ.

Έτσι με αυτή την ανάλυση θα αποκτηθεί πλήρης και πιο αποτελεσματική κατανόηση του φαινομένου των ΜΕΔ, του μεγέθους του προβλήματος το οποίο συνιστούν τα κόκκινα δάνεια και επομένως ο καταρτισμός πολιτικών αντιμετώπισής του.

Δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο χειρισμό οι δανειολήπτες πού δανείστηκαν αλόγιστα και δημιούργησαν την κρίση με τους δανειολήπτες που έπληξε η κρίση και τους έχει καταστήσει μη αξιόχρεους.