Η ΕΦ καλείται να εργαστεί προς υλοποίηη του στόχου της ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολής

Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, σε μια περίοδο ηθικού και κοινωνικού μαρασμού, η Εθνική Φρουρά, αλλά και το πολύτιμο προσωπικό της καλούνται να αντιτάξουν τα ψυχικά τους αποθέματα, τις ικανότητες και τον επαγγελματισμό τους, για το συμφέρον της χώρας μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας κατά την διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Υποστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου.

Η Εθνική Φρουρά καλείται, μαζί με το λαό μας, να εργαστεί με προσήλωση προς υλοποίηση του μεγάλου στόχου της ανατροπής των τετελεσμένων της εισβολής και της επανένωσης της πατρίδας μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Παπαπαύλου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη χρονική περίοδο για την πατρίδα και το λαό μας.

«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κατοχή και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «παράλληλα, οι έντονες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ζυμώσεις που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές εξελίξεις με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν το δυσανάλογο του γεωγραφικού μεγέθους της χώρας μας, αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο πρόκειται να διαδραματίσει».

«Οι εξελίξεις που αναμένονται, ενόψει και της επικείμενης έναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επιβάλλουν εγρήγορση, συλλογικές προσπάθειες και προληπτικές κινήσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε κατάλληλη οργάνωση και σωστούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «μέσα στο πολύπλοκο και απαιτητικό αυτό περιβάλλον, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας ακολουθούν, ήδη, πορεία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης στη δομή και στη λειτουργία της, έτσι που να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί».

Απευθυνόμενος στον κ. Παπαπαύλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε πως «η Κυβέρνηση έδειξε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας με την πράξη διορισμού σας στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά σας είναι πολλές, όμως, γνωρίζοντας τις δυνατότητές σας και την αγαστή συνεργασία που θα έχετε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες μας», πρόσθεσε.

Ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του ώστε να τον διορίσουν στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα νέα του καθήκοντα με ζήλο και υπευθυνότητα, όπως τα ασκούσε μέχρι τώρα «και θα προσπαθήσει να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

«Επιπλέον, θα προσπαθήσω μέσα από τις αρμοδιότητες μου να βοηθήσω όσο μπορώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, αφού η τουρκική κατοχή και απειλή κατά της Κύπρου συνεχίζεται», ανέφερε.

Προσπάθεια μου, πρόσθεσε, θα είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού στρατού με υψηλό βαθμό επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ηθικού ικανού να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή κάθε πρόκληση και επιβουλή κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Προσπάθεια μου, συνέχισε, «θα είναι επίσης η εξύψωση του ηθικού του έμψυχου προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και θα εργαστώ για την ανθρωποκεντρική διοίκηση και τη δίκαιη μεταχείριση του προσωπικού και την αξιοκρατία».