Η Ευρωζώνη δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τους όρους της διάσωσης

Η ευρωζώνη δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της Κύπρου όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ευρωζώνης και στους δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, χωρίς να τους κατονομάσει.

Τρίτος αξιωματούχος αναφέρει στο πρακτορείο ότι βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, χωρίς να αποκλείει να γίνουν μεσοπρόθεσμα κάποιες, όπως και στην υπόθεση της Ελλάδας.

Οι πηγές υπαινίσσονται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι δεν είναι πιθανή κάποια τροποποίηση, αλλά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν οι όροι της διάσωσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε «όχι, όχι όσο μπορώ να δω».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη σε συνάντηση που θα έχουν στο Λουξεμβούργο, την Πέμπτη.

Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουμε τους όρους της διάσωσης, αλλά θα το συζητήσουμε την Πέμπτη».

Τρίτος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι δυνατό να γίνει αλλαγή βραχυπρόθεσμα, αλλά ανέφερε ότι μπορεί «δυνητικά» να υπάρξουν αναπροσαρμογές μεσοπρόθεσμα, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τους ηγέτες της ευρωζώνης που συναντούνται στις 27 και 28 Ιουνίου.

f