Η Επ. Οικονομικών της Βουλής συζήτησε τον νόμο για τοκογλυφία

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συζήτησε σήμερα την χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και την αφαίρεση των τραπεζών από την εξαίρεση του Νόμου για την Τοκογλυφία .

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Άγγελος Βότσης  αναφορικά με το θέμα του leasing είπε πως μαζί με το βασικό νομοσχέδιο σήμερα κατατέθηκαν και τα φορολογικά κίνητρα για να είναι πιο ελκυστικός αυτός ο εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης. Όπως είπε, δεν επήλθε συμφωνία, ωστόσο η σημερινή συζήτηση συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν τα σημεία τριβής, και η ελπίδα είναι ότι εντός 15 μέρες θα ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως το βασικό σημείο τριβής έγκειται στο χρόνο που θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει πίσω την ακίνητη περιουσία και πρόσθεσε πως το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση του χρόνου που ο ιδιοκτήτης, δηλαδή οι Τράπεζες ή οι εκμισθωτικοί οργανισμοί, της κινητής περιουσίας θα μπορεί να την πάρει πίσω αν ο χρήστης δεν είναι συνεπής.

Ο στόχος, όπως είπε, είναι σε 6 μήνες από τη στιγμή που δεν είναι συνεπής ο χρήστης στις υποχρεώσεις του να μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει πίσω την περιουσία του και σε περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας, σε 1,5 με 2 χρόνια.

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και ο Περί Ποινικού Κώδικα Νόμος του 2014 με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να αφαιρεθούν οι Τράπεζες από την εξαίρεση της νομοθεσίας που αφορά την τοκογλυφία.

Όπως είπε, το θέμα τίθεται κυρίως για λόγους αρχής και όχι επί της ουσίας γιατί το επιτόκιο αναφοράς σήμερα είναι γύρω στο 9,5% και επειδή έχουν πέσει τα δανειστικά επιτόκια, δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Ανέφερε ότι οι εισηγητές της πρότασης είναι πρόθυμοι να εξαιρέσουν τις πιστωτικές κάρτες από την πρόταση που έχουν καταθέσει. Πρόσθεσε πως το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια με τελική εισήγηση να συμπεριληφθούν και οι Τράπεζες στο Νόμο για την τοκογλυφία με εξαίρεση το προϊόν που λέγεται πιστωτικές κάρτες. Απ` εκεί και πέρα, είπε, όποιο κόμμα θέλει να κάνει οποιαδήποτε τροπολογία θα μπορεί να το πράξει στην Ολομέλεια, ενώ με αυτή την πρόταση διαφωνεί και το ΥΠΟΙΚ, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως για άλλη μια φορά είδαμε την λυσσαλέα προσπάθεια των τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και του Υπουργείου Οικονομικών να αποφύγουν κάτι που είναι αυτονόητο και διερωτήθηκε γιατί κάνουν τόσο αγώνα για κάτι που υποστηρίζουν ότι δεν τους αφορά.

Ο κ. Περδίκης είπε πως η Βουλή έχει υποχρέωση, αυτό το μικρό, ελάχιστο και συμβολικό βήμα να το κάνει διότι οι Τράπεζες έχουν φτάσει σε απύθμενο βαθμό ασυδοσίας. “Η ατιμωρησία και η ασυλία που έτυχαν σε αυτή τη χώρα τους έχει φτάσει πλέον στο σημείο να συμπεριφέρονται ωσάν να είναι σατράπες, ωσάν να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι αυτή η χώρα και κάνουν ότι θέλουν”, είπε και εξέφρασε την ελπίδα πως η Βουλή να μην τους προστατεύσει σε αυτή την έστω και συμβολική κίνηση για την τοκογλυφία.