Η αριστεία ως προυπόθεση για μία δυνατή Ιατρική Σχολή

*του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Ζαχαρία Ζαχαρίου

Αναφορικά με την αριστεία και σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη ότι «δεν μπορούμε να βγάζουμε γιατρούς με βαθμούς κάτω από 17» ως Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής επιθυμώ να τονίσω ότι το επίπεδο εκπαίδευσης των υποψηφίων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενης γνώσης και σπουδών αποτελούνάρρηκτα συνδεδεμένεςπροϋποθέσειςγια μία άρτια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Υπό το πρίσμα αυτό, η βαθμολογική επίδοση των μαθητών αποτελεί έναν αντικειμενικό δείκτη αξιολόγησης που μπορεί να διασφαλίσει με αξιοπιστία την άριστη πορεία στα φοιτητικά χρόνια και όχι μόνον.

Δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί ως τυχαίο το γεγονός ότι η αξιολόγηση των μαθητών στις σχολικές τους επιδόσεις αποτελεί κριτήριο επιλογής τους για την πανεπιστημιακή τους φοίτηση παγκοσμίως. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι απαιτήσεις εισαγωγής σε ιατρικές σχολές, τόσο του Δυτικού όσο και του Ανατολικού, πολιτισμένου κόσμου εξαρτώνται άμεσα από τις σχολικές επιδόσεις και επιπλέον καθορίζονται από αυτές. Θα μπορούσα να αναφέρω πολυάριθμα παραδείγματα, ωστόσο θα περιοριστώ στα ακόλουθα:

Σε δημοσίευμα του Τύπου (εφημερίδα ΕΘΝΟΣ*, 04 Μαρτίου 2016) αναφέρεται ότι οι βάσεις για τις Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα κυμαίνονται από 18,924, για το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι 18,174 για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (αν η βαθμολογία αυτή αναχθεί στην συμβατική βαθμολογία του Λυκείου η σχολική επίδοση πρέπει να ξεπερνά τον μέσο όρο του 18).

Capture
Το επίπεδο σχολικών επιδόσεων που είναι απαραίτητες για το UCL παρουσιάζεται ακόμη υψηλότερο (GCSEswithGradesA*AAinBiologyandChemistry.English Language and Mathematics at grade B. Grade C in a foreign language). ΗεπίδοσηΑ* αντιστοιχεί σε βαθμό 20. (https://www.ucl.ac.uk/medicalschool/undergraduate/mbbs-admissions/entry-requirements)

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η καταχώρηση του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την περιγραφή των απαιτήσεων του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα και ειδικά των κριτηρίων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. (Admission to higher education establishments is competitive. The selection is based on entrance examinations, school leaving certificates, interviews.(http://en.russia.edu.ru/edu/description/1020/ )

Η ελεύθερη βούληση και επιθυμία του μαθητή αποτελεί μία σημαντική παράμετρο επιλογής της επαγγελματικής κατεύθυνσης. Η δυνατότητα υλοποίησηςαυτής της επιθυμίας αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική παράμετρο που μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο βελτίωσης της επίδοσής του για να επιτύχει τον στόχο του. Για το λόγο αυτό η τελική επιλογή φοιτητών σε άλλα πανεπιστήμια βασίζεται πλέον, όχι αποκλειστικά στην βαθμολογία, αλλά και στην εκτίμηση της προσωπικότητας όπως αυτή προκύπτει από προσωπική συνέντευξη.

Η πολυπλοκότητα της ιατρικής εκπαίδευσης και οι απαιτήσεις των σπουδών με βάση την εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί επιβάλλουν την επιλογή μαθητών αυξημένων δυνατοτήτων και άριστων επιδόσεων σε όλο τον κόσμο από την ίδρυση των ιατρικών σχολών.

Θα ήταν άδικο για τον Κυπριακό λαό και για τις δυνατότητες των Κυπρίων μαθητών, να αποτελέσουμε εξαίρεση σε έναν τομέα που η αριστεία πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την ανθρωπιστική επιστήμη, για την ευημερία όλων των πολιτών.