Η επιτροπή οικονομικών της Βουλής συζήτησε αναπληρωματικούς διορισμούς

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού, δήλωσε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στη Βουλή για προαγωγές, χωρίς την παραχώρηση αυξήσεων, θα τερματιστεί το κόστος που προκύπτει από την πρακτική των αναπληρωματικών διορισμών.

Το θέμα προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε αίτημα για αποδέσμευση €1.805 για την κάλυψη των επιδομάτων αναπληρωματικού διορισμού του Αναπληρωτή Διευθυντή του Κτηματολογίου, καθώς και δύο ανώτερων κτηματολογικών λειτουργών.

Μετά την παγοποίηση των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, λόγω των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά, παρατηρείται η πρακτική των αναπληρωματικών διορισμών σε μια προσπάθεια σωστής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας με ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών. Ένας αναπληρωματικός διορισμός συνεπάγεται κάποιο κόστος, αφού ο υπάλληλος που αναπληροί ένα ανώτερο λειτουργό αποζημιώνεται με επίδομα που ισοδυναμεί με τη διαφορά των υφιστάμενων απολαβών του και του μισθού της θέσης την οποία αναπληροί.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε πως οι αναπληρωματικοί διορισμοί γίνονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως εφόσον διορίζεται κάποιος αναπληρωτής παίρνει υπό μορφή επιδόματος τη διαφορά της κλίμακας του από το μισθό της θέσης την οποία αναπληροί, προκαλώντας έκπληξη σε μέλη της Επιτροπής, τα οποία σημείωσαν ότι προκύπτει κόστος από τους αναπληρωματικούς διορισμούς.

«Εμείς λέμε ότι με τις υφιστάμενες πρακτικές που μέχρι σήμερα υπάρχουν αυτό δεν είναι πραγματικότητα (η εξοικονόμηση), θα υπάρχει αύξηση των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο ίδιος σημείωσε ότι «η Βουλή αντιλαμβάνεται κάτι που σήμερα δεν ήταν σε όλους κατανοητό ότι οι αναπληρωματικοί διορισμοί, όπως τους ακούγαμε τόσο καιρό, έχουν κόστος το μισό της διαφοράς του επιδόματος ενός μισθού αντί δύο, αλλά έχουν κόστος».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού ανέφερε πως υπάρχει εξοικονόμηση, καθώς αν κάποιος διοριστεί αναπληρωτής διευθυντής δεν κενώνεται η θέση του, αλλά διατηρεί τη θέση του και εκτελεί παράλληλα χρέη διευθυντή και ως εκ τούτου δίνεται ένας μισθός και για τις δύο θέσεις.

Εξάλλου, όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού, αν ένας εκτελεί μόνο τα καθήκοντα της θέσης που αναπληροί, τότε παίρνει ως επίδομα τη μισό της διαφοράς του μισθού του από το μισθό της θέσης που αναπληροί. Όμως, σημείωσε, αν ο ίδιος εκτελεί καθήκοντα και των δύο θέσεων, τότε παίρνει ολόκληρη τη διαφορά του μισθού του από το μισθό της θέσης που αναπληροί.

Σημείωσε όμως ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα φαινόμενα αναπληρωματικών διορισμών, κάτι που το Υπουργείο επιχειρεί να ανακόψει με την κυκλοφορία εγκυκλίου, που προνοεί ότι αναπληρωματικοί διορισμοί γίνονται μόνο για τις περιπτώσεις για τις οποίες προκύπτει ανάγκη αναπλήρωσης λόγω νομοθετικής πρόνοιας.

«Και μάλιστα η παράμετρος που μπήκε (στην εγκύκλιο) προνοεί ότι πρέπει να διερευνάται η πιθανότητα να μην προκύπτει πρόσθετο οικονομικό κόστος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι επιλέγονται υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη στην κλίματα της θέσης που θα κληθούν να αναπληρούν.

«Στο νομοσχέδιο για τις προαγωγές που έχουμε καταθέσει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προνοείται ότι δεν θα δίνονται επιδόματα για αναπληρωματικούς διορισμούς. Άρα ούτε και εκεί θα υπάρχει κόστος στην περίπτωση που θα γίνονται, με εξαίρεση τη θέση του Γενικού Διευθυντή», είπε ο κ. Κυπριανού.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε για «ακόμη μία κοινοβουλευτική γκάφα», που ήταν η πρόταση νόμου για τερματισμό προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία.

«Όταν ψήφιζε η Βουλή νόμιζε ότι έκοβε το κονδύλι που είχε να κάνει με προαγωγές. Αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του κονδυλίου πάει σε αξιωματούχους της δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα στους υψηλόβαθμους. Αυτό είναι γκάφα», είπε και ζήτησε την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Εναλλαξιμότητα

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που θα επιτρέπουν την εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των μετακινήσεων, λέγοντας ότι η διαφάνεια θα προσβάλλει ένα υπάλληλο, όπως είπε.

Σημείωσε ως αν ο μετακινούμενος διαφωνεί, τότε θα μπορεί να υποβάλει παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως ή σε περίπτωση μετακίνησής του, η οποία αποτελεί διοικητική πράξη, να προσφύγει στο Δικαστήριο.