Η επιστροφή της Αμμοχώστου θα θεωρηθεί δείγμα καλής θέλησης

Σε χαιρετισμό του στην τρίτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στις σημερινές πολιτικές αντίξοες συνθήκες είναι σημαντικό η Εκκλησία να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, συναντίληψης και αλληλεγγύης.

 «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας και δεν μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι περί άλλων», επισήμανε.

Η επίλυση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει δεν αποτρέπει την προετοιμασία για την έναρξη συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συναφώς, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Μόνο μέσω ανάλογων ενεργειών είναι που κτίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή, συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.

«Το κράτος είναι έτοιμο να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει στην υποβοήθηση του έργου της Μητρόπολής σας και γενικά της Εκκλησίας», κατέληξε.