Η ελληνική στρατηγική για το Κατάρ

Η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την ευόδωση προσπαθειών συνεννόησης με σκοπό την αποκλιμάκωση της ενδοαραβικής κρίσης, η οποία έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Κατάρ και ορισμένες χώρες του Αραβικού Κόσμου.

· Η χώρα μας διατηρεί παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν εμπλέκεται σε ενδοαραβικές διενέξεις.

· Το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών προσωπικά βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην παρούσα κρίση.

· Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει, με κάθε τρόπο, προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή και της συνεννόησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

· Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του, κ. Shoukry, για την ανάληψη της διπλωματικής εκπροσώπησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα.

· Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μεριμνήσει για την ενίσχυση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού της Πρεσβείας μας στη Ντόχα.

· Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κατάρ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι σε στενή επικοινωνία με τις καταρινές Αρχές, ενώ, ελλείψει Πρεσβείας της Μάλτας και Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ντόχα, έχει αναλάβει και τον επιτόπιο συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές Πρεσβείες.

· Η Πρεσβεία είναι σε εγρήγορση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες υπηκόους.

· Είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Ελλάδας τόσο για την κατάσταση των Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονται στο Κατάρ όσο και για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων στην εν λόγω χώρα εν γένει, με σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής παρουσίας σε αυτήν.

· Η παρούσα κρίση απέδειξε πόσο σημαντική και επίκαιρη ήταν η πραγματοποίηση της Δεύτερης Υπουργικής Διάσκεψης της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Μαΐου 2017), στην οποία, ανταποκρινόμενες σε σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες στην εν λόγω ενδοαραβική κρίση πλευρές (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Αραβικός Σύνδεσμος), αναδεικνύοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.