Η Ελλάδα υποδέχθηκε τα λείψανα των ηρώων του Noratlas

Η τελετή υποδοχής των λειψάνων 16 Ελλήνων αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas, το οποίο καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, τον Ιούλιο του 1974 πραγματοποιήθηκε στο Τατόι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

“Τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ως το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσ’ από λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας” είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

“Καλούμε όμως την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη μνήμη αυτών των ηρωικών νεκρών, ν’ αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες. Αποτελεί τραύμα βαρύτατο για την Διεθνή Κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα κατά του ίδιου του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου. Είναι όμως επίσης πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία το να ανέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής και να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τερματισθεί αυτή η κατάσταση. Και με την ευκαιρία, απλώς τονίζω ότι το ίδιο πρέπει να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά.

capture

Αυτά ήθελα να τονίσω για μας τους Έλληνες ενωμένους, για την Διεθνή Κοινότητα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών. Και επειδή δίνουμε αυτή την υπόσχεση, να είναι βέβαιοι όλοι εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός Κύπρου, ότι αυτή την υπόσχεση θα την τηρήσουμε στο ακέραιο ενωμένοι, όλοι, χωρίς η παραμικρή πολιτική διαφορά να εμποδίζει την εκπλήρωση ενός τέτοιου χρέους. Γιατί εμείς οι Έλληνες –κι αυτό είναι άλλος ένας όρκος στη μνήμη τους- ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνον ενωμένοι. Και θα τα επιτύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Αιωνία η μνήμη τους!”

Παρών στην τελετή ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου. Κατά την επιστροφή του στον ελληνικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος που μετέφερε τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου συνόδευσαν αεροσκάφη Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας.

“Οι ήρωες μας, μας έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως την ημέρα και έναν ακόμα ήρωα αυτής της ιστορικής περιόδου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τον συμπολεμιστή και μοναδικό επιζώντα του «ΝΙΚΗ 4», τον Καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου. Εκείνον που έφυγε με έναν καημό, ότι η πατρίδα επί όλα αυτά τα χρόνια τους ξέχασε. Δεν έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους και να κηδευτούν με τιμές, να παραδοθούν στα αδέρφια τους και στους γονείς τους – πολλοί εκ των οποίων πλέον δεν ζουν – και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια την Πολιτεία” είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

“Σε όλους αυτούς, με την άδεια του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον – και αυτό είναι δέσμευση – να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου – όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε – και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, του Βορρά και του Νότου και σε μια θαλάσσια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονος και οι ανιστόρητες θέσεις κάποιων αξιωματούχων της Ευρώπης.

Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και για να το πετύχουμε απαιτείται συστράτευση όλων των θεσμών της πατρίδας μας, όπως η παιδεία, η θρησκεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αγαπητοί συγγενείς των ηρώων,

Εκφράζω το σεβασμό μου προς εσάς, διότι μας κάνετε την τιμή να είστε σήμερα μαζί μας και θα ήθελα να διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία και τον πόνο που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων.

Η αυτοθυσία των δικών σας, είναι η ηθική βάση με την οποία πρέπει να αναθρέψουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που θα πιστεύει ακριβώς στην απόλυτη αξία της προσφοράς, του αγώνα και της θυσίας για τις οικογένειες τους, την πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θέλω ακόμα, μέσα από την καρδιά μου, να ευχηθώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Ελληνισμό της Κύπρου «Καλή Λευτεριά», για αυτή που πάλεψαν εκείνοι που υποδεχόμαστε σήμερα”.