Η Ελλάδα δεν προωθεί τα δυνατά της χαρτιά στο εμπόριο

Ο οικονομολόγος της Wall Street Journal, Γιάννης Σφακιανάκης σε πρόσφατο άρθρο θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται καθόλου τα πιο δυνατά της χαρτιά στο εμπόριο, τα οποία είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, το λάδι και η φέτα. Αυτά είναι τα πιο ισχυρά της όπλα και ο μόνος τρόπος να οδηγηθεί στην ανάπτυξη μαζί με τη μοναδική γεωγραφική της θέση.

Επιπλέον, μας επισημαίνει ότι με το πέρασμα των χρόνων η ανταγωνιστικότητα της χώρας χάθηκε και οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων μειώθηκαν σημαντικά.

Συγκεκριμένα αναφέρει :

“Παρόλο που η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο έχει αποτύχει στο μάρκετινγκ και το branding του προϊόντος της, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία.Η Ελλάδα πουλά το 60% του ελαιολάδου της χύμα στην Ιταλία, όπου συσκευάζεται και μοσχοπουλιέται.

Παρομοίως οι Έλληνες παραγωγοί έχουν μόνο το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς φέτας. Θα μπορούσε να μάθει (η χώρα) πολλά από την ιταλική και γαλλική εμπειρία της επέκτασης της παρουσίας (των τυριών) παρμεζάνα και καμαμπέρ σε όλο τον κόσμο”.

Μεταξύ άλλων ο κ.Σφακιανάκης εντοπίζει και αναλύει τα θετικά στοιχεία του τουρισμού και της ναυτιλίας:

“Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 15% της ελληνικής οικονομίας, αλλά παραδοσιακά, το 70% της ανάπτυξής του προέρχεται από την εσωτερική ζήτηση… Πολλά θα κερδιθούν αν η Ελλάδα επεκτείνει την τουριστική της περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο θα πρέπει να αναβαθμίσει τις υποδομές της… και να χτίσει νέους δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια”.