Η Ελλάδα έχασε την προθεσμία για υποβολή αίτησης αποζημίωσης για τις πυρκαγιές στη Χίο

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε την προθεσμία υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση απο το Ευρωπαικό Ταμείο Αλληλεγγύης των ζημιών που προκλήθηκαν στη Χίο απο τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Το εν λόγω ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά απο απάντηση του Επίτροπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή. “Δε λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή” είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κομισιόν, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, έχει προβεί σε χρηματοδότηση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά, όταν της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών μελών.

Με βάση την απάντηση του Γιοχάνες Χαν ανάλογες αποζημιώσεις έχουν δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. Ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. Ευρώ, ενώ αξιολογείται τώρα αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά!

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο, δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα, κλπ, με μόνο όρο, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.

Ο Επίτροπος με την απάντηση του εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι “Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή”καταλήγει ο επίτροπος.

Την ίδια ώρα, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλου, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία κατηγορούν το ΥΠΕΚΑ για ολιγωρία “Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα”καταλήγουν.