Η ΕΕ στο πλευρό της Κύπρου

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει την Κύπρο και τους Κύπριους στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, επισήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων στην έδρα της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την ισχυρή δέσμευση που επιδεικνύει η Κύπρος και προσωπικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι και παραμένει προσδεδεμένη στην ΕΕ, η οποία από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και των Κυπρίων σ’ αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε το πρόγραμμα προσαρμογής, που συμφωνήθηκε στο Εurogroup , ως «βασικό όχημα για μια νέα αρχή για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία». Παρέχει, όπως είπε, τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για να ξεφύγει η Κύπρος από τη μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν πριν. «Θα βοηθήσει την Κύπρο να αναθεωρήσει το οικονομικό της μοντέλο και τις αδυναμίες ενός υπερτροφικού τραπεζικού συστήματος», τόνισε.

«Συγχαίρω τις κυπριακές Αρχές για τη συμφωνία του προγράμματος προσαρμογής και για την υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, αυτό είναι πολύ θετικό σήμα που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη», τόνισε.

Όπως είπε, η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο και γι αυτό «είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις από αυτό το κοινωνικό σοκ». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι όλα τα διαθέσιμα μέσα για την Κύπρο θα πρέπει να διατεθούν το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε από την πλευρά του ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάει η Κύπρος, εξετίμησε το μεγάλο ενδιαφέρον και τη στήριξη του κ. Μπαρόζο.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να εφαρμόζουμε τις αλλαγές», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.