Η ΕΕ ν’ ανοίξει τα μυαλά της πριν ανοίξει νέα κεφάλαια για την Τουρκία

Στην αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει το πράσινο φως για το άνοιγμα δύο κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έπειτα από τις αντιρρήσεις που προέβαλαν η Γερμανία και η Ολλανδία, στη χθεσινή συνεδρία της COREPER, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου.

Η συζήτηση, αναφέρεται, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, ενώ το άνοιγμα νέων κεφαλαίων αναμένεται να συζητηθεί την Δευτέρα στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με την Ταράφ, ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα το μυαλό τους προτού ανοίξουν νέα κεφάλαια με την Τουρκία.
Ο αρθρογράφος της Χαμπερτούρκ, Σολί Οζέλ προειδοποιεί ότι το πάγωμα των συνομιλιών ένταξης δεν πρόκειται να τιμωρήσει την κυβέρνηση, αλλά όσους επιθυμούν ευρωπαϊκά πρότυπα στις σχέσεις κράτους – πολιτών στην Τουρκία. Εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα ήθελε να της δοθεί περισσότερος χώρος για πολιτικούς ελιγμούς στους επόμενους 14 μήνες μέχρι τις εκλογές, πιθανότατα θα αδράξει την ευκαιρία και να διαρρήξει τους δεσμούς με την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, σκληρή αναμένεται να είναι η απάντηση της Άγκυρας. Η Χαμπερτούρκ γράφει ότι θα ακυρώσει την συνάντηση της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουλίου. Στη συνέχεια, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό της στην ΕΕ, Πρέσβη Σελίμ Γιενέρ και να παγώσει τις επαφές υψηλού επιπέδου με την ΕΕ.
Να σημειωθεί, ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης στη χθεσινή εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας για τον εορτασμό των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η Μιλλιέτ παρουσιάζει ως κύριο λόγο τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Guardian ότι η βρετανική μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών στη Σύνοδο των G20 το 2009.