Η ΕΕ αναστέλει συμφωνία ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων με ΗΠΑ

Η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT. Αυτή είναι η έκκληση που έκαναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα μη νομοθετικού περιεχομένου.

Το εν λόγω ψήφισμα κατέθεσαν μέλη των ομάδων των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Υιοθετήθηκε με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, παρά το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν διαθέτει επίσημες εξουσίες για να δρομολογεί την αναστολή ή τον τερματισμό μιας διεθνούς συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει δράση σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο αποσύρει την υποστήριξή του από μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν ότι θα λάβουν υπόψη την απάντηση της Επιτροπής σχετικά με το παρόν αίτημά τους, όταν θα εξετάζουν το αν θα δώσουν ή όχι την έγκρισή τους σε μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες.