Δικό του «δαχτυλικό» αποτύπωμα έχει και το στόμα

Τα βακτήρια στο ανθρώπινο στόμα, ιδίως όσα βρίσκονται κάτω από τα ούλα, αποτελούν ένα είδος «δαχτυλικού» αποτυπώματος, που μπορεί να αποκαλύψει τη φυλετική και εθνοτική προέλευση κάποιου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιοδοντολογίας Πουρνίμα Κουμάρ του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», εντόπισαν συνολικά σχεδόν 400 διαφορετικά είδη μικροβίων σε ένα δείγμα 100 ανθρώπων διαφορετικού φυλετικού και εθνοπολιτισμικού υποβάθρου (λευκοί, μαύροι, κινέζοι, ισπανόφωνοι «λατίνος» κ.α.).

Μόνο το 2% των ειδών των μικροοργανισμών ανιχνεύθηκαν σε όλους τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και αυτά βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία σε κάθε ξεχωριστή φυλετική και εθνοπολιτισμική ομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε τέτοια ομάδα έχει τη δική της διακριτή μικροβιακή «υπογραφή».

Μεταξύ άλλων, η έρευνα ρίχνει φως στο γιατί μερικές ομάδες του πληθυσμού είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες των ούλων. Επίσης, επιβεβαίωνει πως η ίδια οδοντική θεραπεία δεν είναι κατάλληλη και αποτελεσματική για όλους, δεδομένων των διαφορετικών μικροβιακών «οικοσυστημάτων» που διαβιούν στα στόματα των ανθρώπων. Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν σε πιο εξατομικευμένες οδοντικές θεραπείες στο μέλλον.