Η ΕΔΕΚ τονίζει τη διαφωνία της για διαχωρισμό της τράπεζας Κύπρου

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ τονίζει τη διαφωνία του στην πρόθεση της προσωρινής διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου για το διαχωρισμό της και τη δημιουργία Τράπεζας ακινήτων, σε μια περίοδο που όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος:

1. Ο τρόπος χρηματοδότησης αυτής της νέας τράπεζας. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα χρηματοδοτήσει την αγορά των δανείων από τη νέα τράπεζα και με ποια κεφάλαια θα καταφέρει να έχει δείχτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9%. Ένας τραπεζικός οργανισμός πρέπει να τηρεί όλες τις προβλεπόμενες νομοθεσίες και εγκυκλίους της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμα και στην περίπτωση που, όπως έχει δημοσιευτεί, υπάρξει μεταφορά καταθέσεων για χρηματοδότηση της, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο με τη σύμφωνο γνώμη των καταθετών, κάτι το οποίο είναι νομικά και ηθικά πρέπον. Επιπλέον θα πρέπει να διευκρινιστεί το ποσό του ΕLA που θα μεταφερθεί και τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα δάνεια που θα μεταφερθούν δε θα είναι σε θέση να τον εξοφλήσουν πλήρως.

2. Η αξία στην οποία θα μεταφερθούν τα δάνεια στον νέο τραπεζικό οργανισμό. Για να μπορέσει ο νέος τραπεζικός οργανισμός να προσελκύσει ξένους επενδυτές θα πρέπει τα δάνεια να μεταφερθούν σε σημαντικά μειωμένες τιμές ώστε να υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους στους μελλοντικούς μετόχους, κάτι το οποίο είχε συμβεί στην Ιρλανδία.

Αν η τιμή μεταφοράς είναι χαμηλή τότε η υπάρχουσα Τράπεζα Κύπρου θα καταγράψει σημαντικές ζημιές οδηγώντας σε νέες ανάγκες σε κεφάλαια. Επιπλέον, η χαμηλή αξίας μεταφορά των δανείων στην Κτηματική Τράπεζα θα δώσει το δικαίωμα στη διοίκηση της να εκποιεί τις υποθήκες σε μειωμένες τιμές και να διατηρεί σημαντικό περιθώριο κέρδους. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των ακινήτων και πολλές περιουσίες στα χέρια επενδυτικών ταμείων.

3. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κτηματικής Τράπεζας. Αν για παράδειγμα η νέα Τράπεζα θα είναι θυγατρική της υπάρχουσας Τράπεζας Κύπρου τότε στους ενοποιημένους λογαριασμούς δε θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ πιστεύει ότι το συντομότερο η Τράπεζα πρέπει να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης και να δοθεί η διοίκηση στους νέους μετόχους της, οι οποίοι ήταν προηγουμένως καταθέτες. Το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάκτησης της αξιοπιστίας του και οποιεσδήποτε προτάσεις θα πρέπει να εξετάζονται στην ολότητα τους, μακριά από προχειρότητες και βεβιασμένους σχεδιασμούς. Μόνο μέσα από το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα εγκρίνουν οι νέοι μέτοχοι μπορούν να εξεταστούν οποιεσδήποτε επιλογές.