Η εβδομάδα των παθών..

Αύριο ξεκινάει μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες της τελευταίας τριετίας για την Ελλάδα. Άνευ απροόπτου μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα  έχουν κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013, καθώς και το νομοσχέδιο με τα 89 προαπαιτούμενα για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ίδια ώρα, το αλαλούμ για τα εργασιακά, καλά κρατεί..Λίγες ώρες απομένουν ακόμα για τους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να παραδώσουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προαπαιτούμενες δράσεις που ζητά η τρόικα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί το Εuro Working Group, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπιστωθεί αρχικά σε τεχνοκρατικό επίπεδο ότι υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για την καταβολή της δόσης των 31,5 δις στην Ελλάδα. Άλλωστε, στο Eurogroup της Τετάρτης οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν έχοντας ως βάση τα αποτελέσματα και την εικόνα που διαμορφώθηκε στο Euro Working Group.

Εν τω μεταξύ, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τη μορφή με την οποία θα κατατεθεί τελικά το πολυνομοσχέδιο, κανείς δε γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα, εάν το πακέτο των εργασιακών θα περιλαμβάνεται σε αυτό ή όχι, εάν δηλαδή τα μέτρα θα κατατεθούν στη βουλή σε ένα ή δύο άρθρα.

Παράλληλα, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις Σαμαρά για συναίνεση, η ΔΗΜ.ΑΡ εμμένει στις θέσεις της για επεκτασιμότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καταβολή του επιδόματος γάμου ή απόσυρση των εργασιακών από το παρόν πολυνομοσχέδιο, με τον πρωθυπουργό πάντως να φαίνεται διατεθειμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια,  μέχρι την τελευταία στιγμή για να βρεθεί λύση.

Ωστόσο, όλα παραμένουν ακόμη ανοιχτά, με την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης και της χώρας να κρέμεται από μια κλωστή. Την ίδια ώρα οι φόβοι για την κυβερνητική συνοχή διατρέχουν και το Βερολίνο, στο οποίο και επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, λόγω της αστάθειας και της ασυμφωνίας που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά όμως… η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν παρέβλεψε να μεταφέρει χθες ένα μήνυμα “αισιοδοξίας” σημειώνοντας πως “οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρότι επώδυνες αρχίζουν να φέρνουν αποτέλεσμα σε κάποιες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα και η Ισπανία”.

Πράγματι, κα. Μέρκελ…τα αποτελέσματα είναι εμφανή!