Η ΔΗ.ΠΑ. απαιτεί από τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία – Το οφείλουν στους πολίτες

Η ΔΗ.ΠΑ. απαιτεί από τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία – Το οφείλουν στους πολίτες τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση η Δημοκρατική Παράταξη για τη μείωση επιτοκίων

«Το γνωστό γνωμικό που λέει «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος…», θα είχε σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αν κάποιοι ήθελαν πραγματικά να το εφαρμόσουν.

Δυστυχώς, από την πλευρά των τραπεζών ούτε θέληση υπάρχει ούτε φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στις ίδιες.

Εάν η δικαιολογία είναι πως δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν τους τόκους των δανείων, επειδή με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δάνεια θα καθίσταντο κόκκινα, θα μπορούσαν, όμως να αντισταθμίσουν αυτό το κόστος με μείωση των δανειστικών επιτοκίων, χωρίς, μάλιστα καμία έγκριση από την ΕΚΤ.

Αν ανατρέξει, μάλιστα κάποιος στα συγκριτικά στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο για αγορά κατοικίας είναι σαφώς υψηλότερα από εκείνα στην ευρωζώνη.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ απαιτεί από τις τράπεζες να επιδείξουν την αρμόζουσα ευαισθησία και να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες έναντι της Κύπρου και της κοινωνίας της. Υπάρχουν στιγμές στην παγκόσμια Ιστορία και στην εξέλιξη των κοινωνιών, όπου δεν μετριούνται όλα με αριθμούς και κέρδη. Υπάρχουν και οι δείκτες της ηθικής, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας έναντι της χώρας που δραστηριοποιούνται και των πολιτών της.

Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη.

Αυτός ο λαός δικαιούται το σεβασμό και τη βοήθεια των τραπεζών, τώρα που τις έχει ανάγκη. Το οφείλουν, άλλωστε στον κυπριακό λαό για τις θυσίες που έκανε από το 2013 και εντεύθεν όταν εκείνες ήταν στα πρόθυρα τις κατάρρευσης.

Η στήριξη δεν μπορεί να είναι πάντα μονόπλευρη.

Τώρα είναι η ώρα να δείξουν την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη τους. Όχι την ελεημοσύνη τους. »