Η Γ. Εισαγγελία ζητά πρόσβαση ανακριτών σε καταγεγραμμένες επικοινωνίες

Σύμφωνα με τον γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, η Γ.Ε. επιθυμεί διακαώς την ψήφιση της τροποποίησης του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής επικοινωνίας και την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά τρόπο που να ρυθμίζεται η πρόσβαση των ανακριτικών Αρχών σε καταγεγραμμένη ιδιωτική επικοινωνία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στην τοποθέτηση του  κατά τη συνέχιση της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου,  είπε ότι η λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας θα συμβάλει στις υπό διεξαγωγή έρευνες για την οικονομία, και την αποδεκτότητα της μαρτυρίας ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε στην Επιτροπή Νομικών ότι δεν εγείρεται φόβος κατάχρησης καθώς όλα θα γίνονται υπό την αιγίδα του Γενικού Εισαγγελέα που θα ζητά διάταγμα εκδοθέν από το Δικαστήριο για την κατάσχεση. Εξήγησε ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπεται και η διαδικασία επιστροφής του κατασχεθέντος καταγεγραμμένου υλικού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για τους λόγους που παρέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ζήτησε όπως το νομοσχέδιο “περάσει” το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή και ψηφιστεί σε νόμο στην επόμενη Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος.

Διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που αφορούν μόνο την καταγεγραμμένη επικοινωνία και προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για νομοσχέδιο για ολοκληρωμένη και σφαιρική προσέγγιση του θέματος, στο οποίο θα ρυθμίζεται και ο έλεγχος της εφαρμογής.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι μόλις το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έτοιμο το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα διενεργηθούν επαφές με τα κόμματα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένουμε από την Κυβέρνηση το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο και τη πιο σφαιρική αντίκριση του θέματος, επειδή το ανακριτικό έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Ο Εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανέφερε ότι ο Επίτροπος συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι ουδεμία ανησυχία συντρέχει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.