Η “Γαλάζια Ανάπτυξη” κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη και απασχόληση σύμφωνα με την Κομισιόν

Μια νέα στρατηγική για την προώθηση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού που περιλαμβάνει 14 δράσεις, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες.

Μεταξύ των δράσεων που προτείνονται είναι η διευκόλυνση της στενότερης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων φορέων του παράκτιου τουρισμού στην Ευρώπη, η δημιουργία συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και καινοτομίας, η προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία διαδικτυακού οδηγού για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του, ο τομέας παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει η νέα αυτή στρατηγική, όπως κενά δεδομένων και γνώσεων, ασταθή ζήτηση, υψηλή εποχικότητα, έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων και καινοτομίας και δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει το λεγόμενο «τουρισμό της παραλίας», το ναυτικό τουρισμό και τον τουρισμό κρουαζιέρας και πλοίων αναψυχής, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία πολλών παράκτιων περιοχών και νησιών στην Ευρώπη. Απασχολεί γύρω στα 3,2 εκατ. άτομα και δημιουργεί για την οικονομία της ΕΕ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 183 δισ. ευρώ, που ξεπερνά το ένα τρίτο του ακαθάριστου προϊόντος της θαλάσσιας οικονομίας. Το 2013, ο αριθμός διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία ή παρεμφερή καταλύματα στην ΕΕ των 28 αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2012 φθάνοντας το νούμερο ρεκόρ των 2,6 δισ. διανυκτερεύσεων.

«Στη στρατηγική μας για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη», ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός παρουσιάζεται ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, κυρίως στις παράκτιες περιοχές που πλήττονται συχνά από υψηλή ανεργία και είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε αυτόν τον τομέα να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πολλών παράκτιων περιοχών», δήλωσε η κ. Δαμανάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, γύρω από τον οποίο θα μπορούσαν να οικοδομηθούν στοχευμένες, συνεπείς και ολοκληρωμένες πολιτικές. «Η θέσπιση μιας στρατηγικής ειδικά για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό υπογραμμίζει το δυναμικό του σημαντικού αυτού τουριστικού τομέα και τον ρόλο που μπορεί αυτός να διαδραματίσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων», κατέληξε.