Η Βρετανική κυβέρνηση προστατεύει τους καταθέτες της Λαικής

Η απόφαση να προστατευθούν πλήρως οι καταθέσεις των πελατών της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αποτέλεσμα μια «ικανής και αποτελεσματικής επιχείρησης της βρετανικής Κυβέρνησης», αναφέρει επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών προς το βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Μπάροους, επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο.

Ο Γκρεγκ Κλαρκ, Υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνει στην επιστολή του ότι η βρετανική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις κυπριακές προσπάθειες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, καθώς ένας ασφαλής και προστατευμένος χρηματοπιστωτικός τομέας είναι προς το συμφέρον όλων. «Ωστόσο, υποσχεθήκαμε μια λύση που δεν θα επέτρεπε σε καταθέτες όπως οι ψηφοφόροι της περιφέρειάς σας να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αυτή την υπόσχεση την τηρήσαμε», προσθέτει ο κ. Κλαρκ, αναφερόμενος στους πολλούς εκλογείς κυπριακής καταγωγής στο βόρειο Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί ο κ. Μπάροους.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι η προστασία των καταθετών της Λαϊκής Ηνωμένου Βασιλείου επιτεύχθηκε χωρίς ζημιά για τους Βρετανούς φορολογούμενους. Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ  Όσμπορν σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Άντριου Τάιρι.

Η νεοσύστατη Αρχή Προληπτικών Κανονισμών, που ανέλαβε από αυτή την εβδομάδα την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι το σύνολο των καταθέσεων της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο περνά στην τοπική Τράπεζα Κύπρου.

Η τελευταία λειτουργεί ως θυγατρική τράπεζα της κυπριακής μητρικής, πλήρως υπαγόμενη στους κανονισμούς, στους ελέγχους και στην προστασία των βρετανικών αρχών.