Η βιωσιμότητα του χρέους, “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις

Η βιωσιμότητα του χρέους αποδεικνύεται μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Το κλιμάκιο των υψηλόβαθμων στελεχών των πιστωτών, κατά τη σύσκεψη που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, επέμεινε στην εκτίμηση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Όπως έγινε γνωστό, από την πλευρά της κυβέρνησης, απορρίφθηκε κατηγορηματικά το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων… «Οποιαδήποτε συζήτηση για κουρέματα ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σαρρής.

Ο υπουργός απέρριψε και κάθε συζήτηση για τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε εξηγήσει σε Γερμανούς βουλευτές ότι επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις που, όπως διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνουν νέα μέτρα.

«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Από τη δική μας πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητά της Κυβέρνησής να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ποια είναι εκείνα τα θέματα τα οποία είναι εκτός συζήτησης», είπε ο κ. Σαρρής.