Η Βασίλισσα Ελισάβετ και το προσωπικό ΑΤΜ στο παλάτι…

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι γνωστό ότι αποτελούν την επίσημη κατοικία της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1837. Πίσω από τις διάσημες πύλες του βρίσκονται αδιανόητη πολυτέλεια και ανέσεις, που ούτε στα καλύτερα όνειρά μας δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Και αν θέλετε να μιλήσουμε και με αριθμούς, στα περίπου 77.000 τ.μ. υπάρχουν 775 δωμάτια ανάμεσα στα οποία 19 καμπίνες, 52 υπνοδωμάτια για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ξενώνες, 188 υπνοδωμάτια για προσωπικό, 92 γραφεία και 78 επιβλητικά μπάνια. Διαθέτει επίσης κήπους 40 στρεμμάτων.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να έχει μέσα σε αυτό ό,τι πραγματικά θέλει. Όπως και το έκανε, εγκαθιστώντας στο υπόγειο του παλατιού ένα προσωπικό μηχάνημα ATM. Στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 «Μυστικά των Βασιλικών Παλατιών» μια πιο προσεκτική ματιά είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς το ATM στο παλάτι της ιδιωτικής τράπεζας Coutts. Για πιο λόγο, ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ να εγκαταστήσει ένα ΑΤΜ στην κατοικία της, εφόσον είναι γνωστό ότι δεν κουβαλάει ποτέ χρήματα πάνω της;

Το όλο ενδιαφέρον κρύβεται πίσω από τη σημειολογία και το συμβολισμό του γεγονότος, καθώς και στο θεσμό που κρύβεται πίσω από αυτόν. Ο συντάκτης της Guardian, Stephen Moss, περιγράφει το εσωτερικό της τράπεζας Coutts ότι προσιδιάζει στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, διαθέτοντας ακόμη και λίμνη. Σύμφωνα με το thelist.com, η τράπεζα μέχρι και το 1993 έστελνε οποιαδήποτε έγγραφα στο Παλάτι μέσω άμαξας, ενώ υπήρχαν συνεργασίες με πολυτελείς οίκους αυτοκινήτων για τέτοιες δουλειές όπως οι Aston Martin, Jaguar, Ford κ.α.

Η επιλογή της τράπεζας, ωστόσο, για τη χρήση άμαξας με άλογα αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο και την ίδια της τη φιλοσοφία. Που δεν είναι άλλη από την υπερβολή και τον πλούτο. Έτσι, το thelist.com αναφέρει (με πληροφορίες από το Reueters) τη συνεργασία της με διάσημες κατά καιρούς προσωπικότητες όπως ο Τσαρλς Ντίκενς, αλλά και εκπροσώπους της ποπ και ροκ μουσικής σκηνής, διάσημους ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές, παίκτες γκολφ και οδηγούς Φόρμουλα 1 κ.α.

Η οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στην Coutts γίνεται δωρεάν, αρκεί βέβαια να έχει κανείς σε αυτή περίπου 1 εκατομμύρια λίρες σε καταθέσεις, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια δολάρια, και το ποσό των 500.000 λιρών για άμεσες επενδύσεις. Αν και οποιοσδήποτε, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις φυσικά, θα μπορούσε να τραβήξει χρήματα από ένα ATM της Coutts αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει και ένα στο σπίτι του. Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα προνόμια που μόνο η βασίλισσα Ελισάβετ έχει.