Η απόφαση του Eurogroup “ματώνει” και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο βρίσκονται σε αδιέξοδο. Επιχειρηματίες κάνουν λόγο για “αιμορραγία”, για σοκ και δέος που έχουν προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup και τα αδιέξοδα που επέφερε, χωρίς ορατή μέχρι στιγμής απεμπλοκή.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και το θρίλερ των τελευταίων ωρών, ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις στη ζώνη του ευρώ, διευρύνουν το σχίσμα μεταξύ βορρά και νότου και, ουσιαστικά, ακυρώνουν τις αποφάσεις για τραπεζική ενοποίηση.

Η σκληρή και απρόσμενη κατά πολλούς,  πολιτική απόφαση διάσωσης της Κύπρου έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Ερμηνεύεται ως συνέχεια στις παρενέργειες, με δυσμενείς συνέπειες που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ως προς την αντίδραση των διεθνών αγορών.

Στα επιτελεία των ομίλων που έχουν καταθέσεις σε Κυπριακές τράπεζες έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, στην προσπάθεια για αποφυγή των χειρότερων.

Επιχειρήσεις – θυγατρικές κυπριακών ομίλων βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που μεταβιβαστούν τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, με τις οποίες μέχρι τώρα είχαν καλή σχέση λόγω των μητρικών τους. Άλλωστε, το σύνολο των Ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ξεπερνούν τα 3,1 δισ. ευρώ.

Περισσότερες από 100 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αριθμός που σημειώνει σταθερή αύξηση κάθε χρόνο. Επίσης πολύ περισσότερες των 1.500 ελληνικών εταιρειών φαίνεται να έχουν εγγραφεί στην Κύπρο για φορολογικούς σκοπούς τα τελευταία χρόνια.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στην κυπριακή αγορά περιλαμβάνονται όμιλοι όπως είναι η Vivartia, (μέσω των Goody’s, Everest και Flocafe), ο όμιλος Φουρλή (ΙΚΕΑ), η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η Public, η 3Ε, η Jumbo, η Ηλεκτρονική Αθηνών κ.ά. Υπάρχουν, επίσης,  όμιλοι, όπως η DEMCO η Printec Group, οι οποίες έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο.

Μεγάλο είναι και το πλήγμα για την Ελλάδα στις εξαγωγές. Η Κύπρος είναι Νο 4 εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων. Απορροφά το 4% του συνόλου των εξαγωγών και το 57% των εξαγωγών προς τα νέα μέλη της ΕΕ.

Κάθε περαιτέρω απομείωση της καταναλωτικής ισχύος των Κυπρίων θα ενισχύσει τις πιέσεις, που ήδη είχαν αρχίσει να ασκούνται όλο το 2012.

Της Μαρίας Σταυρινού