Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κύπρο ζήτησε ο Α. Τσίπρας

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό, τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης για την Κύπρο, αλλά και την ελπίδα ότι η κυπριακή Βουλή δεν θα ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας με σημερινή δήλωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέδωσε τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε γεωπολιτικούς λόγους, που έχουν ως στόχο την οικονομική κυριαρχία επί της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεγαλονήσου, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη σταθερότητα και της ευρωζώνης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας δρομολογούν μια στρατηγική αποικιοποίησης του ευρωπαϊκού νότου και, με βασικό εργαλείο τους εκβιασμούς, με βάση το χρέος, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Ο επικεφαλής του ΣυΡιζΑ έκανε λόγο για «κίνηση- βόμβα», σχετικά με την απόφαση για την Κύπρο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλης της Ευρώπης και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αποτραπεί η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπανόρθωτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επέκρινε με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό, κ. Α. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι έχουν αναλάβει ιστορικές ευθύνες και πρόσθεσε ότι όλα αυτά έγιναν εν κρυπτώ και από τη Βουλή και από τον λαό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε την άμεση ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής με σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Αρνήθηκαν, πρόσθεσε, με φθηνές δικαιολογίες και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προσέλθει στο κοινοβούλιο και να ενημερώσει άμεσα και τον λαό και τους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν δικαιούται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις που εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αφού έδεσε τη χώρα στο άρμα της κ. Μέρκελ, αφού αθέτησε κάθε υπόσχεση, όπως την υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση, έφθασε σε σημείο να χαρακτηρίσει «ευρωπαϊκή ΑΟΖ», την ελληνική ΑΟΖ, ενώ έκανε λόγο και για αποικιοποίηση της Κύπρου, μέσω του γεωπολιτικού ελέγχου και τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.

Υπάρχουν και όρια στην ανοχή και την αντοχή του λαού, είπε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ και κάλεσε τα μέλη της κυπριακής Βουλής να μην επικυρώσουν την απόφαση της Ε.Ε..

Επίσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προσέλθει ακόμη και αύριο στη Βουλή για ενημέρωση και να ζητήσει άμεσα έκτακτη σύνοδο κορυφής, στην οποία να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί τις αποφάσεις.

Στην κυπριακή Βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας, στηρίζεται όχι μόνο ο κυπριακός λαός, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης και μπορεί να αποδείξει ότι ακόμη και την πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις και ήδη, όπως είπε, προσπαθούν να αλλάξουν την απόφαση. Αυτό, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, θα σηματοδοτήσει μια συνολική αντεπίθεση των λαών της Ευρώπης στα καταστροφικά σχέδια της ηγεσίας της Ε.Ε., για μια άλλη Ευρώπη.
ΑΠΕ