Η ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου έχει δεχτεί εύσημα αλλά και πυρά.

Το έντονο κομματικό χρώμα των συνιστωσών της κυβερνητικής συνεργασίας και το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλείστοι υπουργοί είναι πολιτικοί , με δύο μόνο τεχνοκράτες, τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, με την παρουσία του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη να ξεχωρίζει, κυριαρχούν στις κριτικές.

Ιδιαιτέρως αρνητικά έχει σχολιαστεί η απουσία γυναικών. Το γεγονός αυτό έχει  υποδειχθεί και στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος φρόντισε να επιλέξει κυρίως γυναίκες σε θέσεις επιτρόπων για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Στην ανθρωπογεωγραφία του υπουργικού αναφέρεται ως στοιχείο και η «ανακύκλωση» προσώπων από τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, που έχουν κομματικά αξιώματα στον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, να μην τα επαναδιεκδικήσουν.

Ο νεότερος υπουργός είναι 40 ετών, ο υπουργός Γεωργίας Χάρης Γεωργιάδης.

Μεγαλύτερος είναι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, 66 χρόνων.

Από τους υπουργούς μόνο ένας είναι άγαμος. Δύο έχουν σπουδάσει ιατρική, ένας οδοντιατρική, τρεις οικονομικά, τέσσερεις νομικά, ένας έκανε πολυτεχνικές σπουδές και ένας μαθηματικά και πληροφορική.

Η καταγωγής τους…οκτώ είναι από την Λευκωσία, δύο από την Λάρνακα, ένας από την Λεμεσό και ένας από την Κερύνεια.

Σε προηγούμενες διακυβερνήσεις συμμετείχαν δύο κομματικά στελέχη, νυν υπουργοί, ο Σωκράτης Χάσικος που διετέλεσε υπουργός Άμυνας επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και ο Φώτης Φωτίου που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργός Γεωργίας.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ήταν στο ίδιο υπουργείο επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε για ένα χρόνο στην ίδια θέση επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη.