Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

.

Πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και στο 2% του ΑΕΠ από το 2023 και εντεύθεν, χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, και νέα μέτρα για το χρέος, αν αυτά χρειαστούν.

Σε αδρές γραμμές αυτές είναι οι αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με την προσθήκη ότι αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μετάθεσης της αποπληρωμής των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα για διάστημα από 0 ως 15 έτη.

Παράλληλα, όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει και την καθιέρωση μηχανισμού προσαρμογής με βάση της ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για τα έτη μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Κατά τα λοιπά, το Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω κινητοποίησης για επενδυτικά αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι υποστηρίζει την δημιουργία Eθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την κυβέρνηση και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη.

Χαιρέτησε, δε, τα μέτρα που η Βουλή πέρασε πρόσφατα και για μετά το τέλος του προγράμματος