Η ανάπτυξη στην Κίνα γυρίζει πίσω 30 χρόνια…

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Κίνας προετοιμάζονται για δύο σημαντικές συναντήσεις παραγωγής πολιτικής κατά τις προσεχείς εβδομάδες με νέα στοιχεία ότι, νωρίτερα από όσο αναμενόταν, το ψηφίο για την ποσοστιαία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα αρχίζει από 5.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία επεκτείνεται μόλις κατά 6,0%. Πρόκειται για την πιο αργή ανάπτυξη κατά τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, και με την αύξηση των επενδύσεων εξαιρετικά ανεπαρκή, για να αναστρέψει την καθοδική πορεία καθ’ οδόν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, απάντησε σε αυτά τα δεδομένα όχι υπονοώντας μια πολιτική κινήτρων, αλλά υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι η προσοχή της Κίνας πάνω στο βαρύ φορτίο χρέους της, εξακολουθεί να παραμένει υπό έλεγχο.

Τα σχόλια του Γι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου, των κορυφαίων ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της τετάρτης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, μιας ευρύτερης συνάντησης που μπορεί να επιλύσει μακροπρόθεσμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Αν και τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απομάκρυνση από το σημερινό στοχοθετημένο, μετριοπαθές καθεστώς της πολιτικής κινήτρων, λίγα είναι τα σημάδια μέχρι σήμερα που προδιαθέτουν για οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής.

Οι ηγέτες «κοιτάζουν σε έναν πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα» και αυτή η προσέγγιση καθιστά τον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης – είτε πάνω από 6% είτε λίγο κάτω από αυτό – όχι τόσο σημαντικό, δήλωσε ο Γιάο Γουέι, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale SA στο Παρίσι σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

«Μετρούν το πεδίο πολιτικής εξετάζοντας το συνολικό χρέος, εξετάζοντας πόσο υπάρχει κίνδυνος στο τραπεζικό σύστημα που δεν υπόκειται σε κανονιστική εποπτεία, στον τομέα της στέγασης και στον πληθωρισμό«, δήλωσε ο Γιάο. «Κοιτάζοντας όλα αυτά τα πράγματα, κρίνουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλά περιθώρια, παρά να εστιάσουν σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Έτσι είναι πολύ προσεκτικοί για το πώς θα το χρησιμοποιήσουν και πότε θα το χρησιμοποιήσουν».

Η μεταβλητότητα της ανάπτυξης είναι αποδεκτή αν πληρούνται άλλοι στόχοι για την απασχόληση, το εισόδημα και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κορυφαίο οργανισμό οικονομικού σχεδιασμού. Η Κίνα αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις και προκλήσεις, αλλά η χώρα είναι σε θέση να επιτύχει σημαντικούς οικονομικούς στόχους για το τρέχον έτος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, Γουάν Ντα.

Στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, δημιουργήθηκαν 10,97 εκατομμύρια νέες αστικές θέσεις εργασίας, ποσοστό 99,7% του στόχου για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής.