Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται. Πώς;

Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου
 
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι πληθωριστικές τάσεις τον Μάρτιο έφτασαν στο 5.8%. Ταυτόχρονα, καταγράφεται μεγάλη ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, υψηλό κόστος ενέργειας. Έτσι, οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού πάνε στα ύψη, οι τιμές των καυσίμων διαρκώς ανεβαίνουν, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα τις μεγάλες αυξήσεις στα στεγαστικά δανειστικά επιτόκια τα οποία σε σχέση με το 2020 έχουν τριπλασιαστεί.
 
Οι συνέπειες από τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες:

Πρώτο, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους (πληρωμή λογαριασμών, ενοικίων, εξασφάλιση βασικών αναγκών)

Δεύτερο, οι δανειολήπτες χάνουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους μπροστά στον κίνδυνο για κύμα κόκκινων δανείων.

Τρίτο, η αγοραστική αξία των νοικοκυριών χάνεται εξαιτίας του πληθωρισμού, αφού οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.
 
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες γιατί είναι η ίδια που έχει την υποχρέωση  να εφαρμόσει πολιτικές στήριξης ειδικά των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως επίσης και να παίρνει μέτρα στήριξης για τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες και να αναπτύσσονται πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Το ΑΚΕΛ δεν διαπιστώνει μόνο. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Γι’ αυτό προτείνουμε να συνεχιστεί η επιδότηση στον ηλεκτρισμό και στον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Προτείνουμε την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και να επιστραφεί στην κοινωνία μέρος των πλεονασμάτων από τα δημόσια οικονομικά. Θυμίζω ότι τα μη προϋπολογισμενα πλεονάσματα του κράτους εξαιτίας της ακρίβειας ακούμπησαν τα 360 εκ. τον Ιανουάριο και τον Φεβρουαρίου του 2023.

Προτείνουμε καταβολή της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους. Προτείνουμε φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ΑΠΕ και επιστροφή οικονομικού οφέλους στην κοινωνία. Προτείνουμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιαρθρώσεων για διευκόλυνση των δανειολήπτων ή και επιδότησης επιτοκίων με συγκεκριμένα κριτήρια στα στεγαστικά δάνεια.

Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τα πιο πάνω ζητήματα και να πάρει αποφάσεις. Εμείς ως η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης προτείνουμε εφικτές λύσεις αλλά είναι η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις!