Η Αθήνα προειδοποιεί την Αγκυρα

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι:

“Η Τουρκία γνωρίζει – πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας”.

Προσθέτοντας ότι “η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Ο  κ. Κούτρας σημείωσε ότι “από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες την διεθνή κοινότητα «να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Αναφέρεται πάλι στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», εγκαλώντας την για τις έρευνες που διεξάγει στην ΑΟΖ, την οποία αποκαλεί «δήθεν» η Άγκυρα, και κάνει λόγο σε «συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις που έχει κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά περί δίκαιης κατανομής».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ διατείνεται ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν μοναδικός κύριος των πηγών του νησιού» και ότι κατόπιν τούτου πρέπει «να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη περί σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού».

Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε επ’ αυτών ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».