Η αίτηση αναστολής της Βίκυς Σταμάτη απορρίφθηκε

Η αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του πρώην Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον οποίο εκτίουν ποινή φυλάκισης στις φυλακές Κορυδαλλού για το σκάνδαλο των εξοπλισμών, απορρίφθηκε με ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών στην Ελλάδα.

Η κ. Σταμάτη, 52 ετών, και μητέρα ενός ανήλικου αγοριού 7 ετών, το οποίο απέκτησε με τον κ. Τσοχατζόπουλο, εκτίει ποινή φυλάκισης 12 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με την αίτησή της ζητούσε η ποινή να ισχύσει ανασταλτικά και να αποφυλακιστεί ώστε να μπορεί να φροντίζει, όπως είπαν οι συνήγοροί της σήμερα, το ανήλικο παιδί της, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό, αφού «είναι ιδιαίτερα κλονισμένη η υγεία της».

Στην απορριπτική του εισήγηση ο εισαγγελέας είπε ότι σύντομα θα επιδικαστεί η έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης (12 χρόνια), οπότε «θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής αναστολής».

Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δεινή, όπως είπε, ψυχική και σωματική της υγεία. «Νοσηλεύεται», είπε, «με βαριά φαρμακευτική αγωγή, και έχει χάσει πολύ βάρος».

Ο εκ των συνηγόρων της Φρακγίσκος Ραγκούσης επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του υπέρ της χορήγησης αναστολής στην ανάγκη και επιθυμία, όπως είπε, της κρατούμενης μητέρας να βρεθεί κοντά στον ανήλικο γιο της.

«Θεραπεία της είναι το παιδί της. Έχει διαχωρίσει τη θέση της από τον άνδρα της, τον έχει αποκηρύξει, κυριαρχεί ο θυμός της», είπε ο κ. Ραγκούσης, συμπληρώνοντας ότι η πελάτης του δικάζεται «επειδή έχει την ιδιότητα της συζύγου του Τσοχατζόπουλου».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ακούγοντας στη συνέχεια τον συνήγορο της κ. Σταμάτη να λέει ότι «έξι μήνες ακούσιας νοσηλείας και τρεις απόπειρες αυτοκτονίες μεσολάβησαν από την πρωτόδικη απόφαση ως σήμερα», παρατήρησε «Καταλαβαίνουμε, άνθρωποι είμαστε και εμείς».

Τα πέντε μέλη του Δικαστηρίου κατέληξαν στην ομόφωνη απόφασή τους να απορρίψουν την αίτηση αναστολής της κ. Σταμάτη λίγο πριν το μεσημέρι, και μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου μιας ώρας.