Η άφιξη της τρόικας και τα “ανοιχτά” μέτωπα

Η άφιξη της τρόικας είναι πλέον θέμα 24ωρων. Σε αυτό συναινούν όλες οι διασταυρούμενες πληροφορίες από την κυβέρνηση και τα κόμματα. Η καθυστέρηση της άφιξης  μοιάζει να έχει «στρατηγική σημασία και σκοπό» για τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να προσμετρηθούν εκατέρωθεν  τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και να αμβλυνθούν (;) οι «κόκκινες γραμμές». Τα ανοιχτά μέτωπα, δηλαδή, που μέχρι τώρα φρέναραν τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, διευκρίνισε τα υπό εξέταση ακόμη «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ.  Η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών, η εποπτεία Συνεργατικών Ιδρυμάτων, το ύψος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών – το σημαντικότερο από όλα – τα έσοδα από το Β’ γύρο αδειοδότησης φυσικού αερίου που ζητάει το ΔΝΤ να  χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και η ΑΤΑ.

Το ζητούμενο , πλέον, είναι η κυβέρνηση να βγει από τον τελικό διαπραγματευτικό γύρο χωρίς να έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών ως προς αυτά. Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου το χάσαμε και τώρα θα γίνει αγώνας να καταλήξει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα για να προλάβουμε την κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το σημαντικό είναι να επέλθει συμφωνία, λέει η κυβέρνηση και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών.