Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έρχεται στη χειρότερη διεθνή συγκυρία

Οι τιμές- ρεκόρ για το πετρέλαιο μετά από τα χτυπήματα με drones σε μια μονάδα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη χρονική στιγμή για μην παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο μιας βαθιάς ύφεσης.

Ενώ η σπουδαιότητα του ζητήματος θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών, η εξέλιξη ασφαλώς θα επιδεινώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η οποία είναι ήδη εύθραυστη εν μέσω της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση. Η ύφεση του βιομηχανικού τομέα σε όλο τον κόσμο προκαλεί ανάπτυξη στις εξαγωγικές αγορές της Κίνας και της Γερμανίας.

«Ένα αρνητικό σοκ στις προμήθειες πετρελαίου όπως αυτό, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση με πολλά θερμά γεωπολιτικά σημεία στον πλανήτη, είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Rob Subbaraman, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας στη Nomura Holdings Inc. στη Σιγκαπούρη.

Το πετρελαϊκό σοκ έρχεται εν μέσω αναταραχής που προκαλούν οι ανησυχητικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομία. Τα στοιχεία της Δευτέρας -εκτός Κίνας- περιλαμβάνουν τη χειρότερη μηνιαία πορεία για τη βιομηχανική παραγωγή από το 2002. Τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης – που ήδη βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από τη χρηματοπιστωτική κρίση- σε 3,2% φέτος και 3,5% για την επόμενη χρονιά. Ένα μέσο ποσοστό της τάξεως του 3,3% ή χαμηλότερο θα ήταν το πιο ασθενές από το 2009.

Μεταβλητός αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή.

Οι αναδυόμενες οικονομίες του των προβληματικών ισοζυγίων και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων -όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική και άλλες- διατρέχουν τον κίνδυνο μεγάλων εκροών κεφαλαίων και περαιτέρω εξασθένησης των νομισμάτων τους.

Οι χώρες με εξαγωγικό προσανατολισμό θα επωφεληθούν από τα εταιρικά και τα κρατικά έσοδα, ενώ τα κράτη με ισχυρή ζήτηση θα υποστούν το κόστος από το στάδιο της εξόρυξης, εξέλιξη που ενδεχομένως να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό τους και να πλήξει τη ζήτηση. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, η Κίνα είναι ευάλωτη στην αύξηση της τιμής του αργού, ενώ και πολλές χώρες στην Ευρώπη βασίζονται επίσης στην εισαγόμενη ενέργεια.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι ήδη αδύναμη, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η επίδραση που θα έχει στην παγκόσμια ζήτηση ένα ανοδικό σοκ στις τιμές.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι πραγματικά ένα θέμα προς το παρόν», δήλωσε ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ. «Ωστόσο, η έλλειψη παραγωγής και η αύξηση των τιμών θα πνίξουν την αγοραστική δύναμη και έτσι θα επιβαρύνουν τις δαπάνες σε μια επισφαλή στιγμή για την παγκόσμια οικονομία».