ΗΠΑ – Φρανκ Άτγουντ: Έγινε ορθόδοξος μοναχός ο 66χρονος θανατοποινίτης μία μέρα πριν την εκτέλεσή του

Ο 66χρονος θανατοποινίτης Φρανκ Άτγουντ εκτελέστηκε χθες για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού το 1984. Ήταν η δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία από τότε που αξιωματούχοι άρχισαν να επιβάλουν τη θανατική ποινή τον Μάιο μετά από παύση σχεδόν οκτώ ετών. Στον Άτγουντ χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση στην κρατική φυλακή.

Η μικρή εξαφανίστηκε αφού έφυγε από το σπίτι της στο Tucson για να ρίξει μια κάρτα γενεθλίων σε ένα κοντινό γραμματοκιβώτιο τον Σεπτέμβριο του 1984. Το πτώμα της βρέθηκε στην έρημο τον Απρίλιο του 1985.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση του Άτγουντ το πρωί της Τετάρτης, αφού απέρριψε την τελική έφεση των δικηγόρων του. Πέθανε στις 10:16 π.μ., σύμφωνα με το CBS.

Την Τρίτη, το αρμόδιο υπουργείο επέτρεψε στον Άτγουντ, ο οποίος έγινε χριστιανός ορθόδοξος στη φυλακή, να τον επισκέπτονται οι πνευματικοί του, είπε ο δικηγόρος του Άτγουντ Τζόζεφ Πέρκοβιτς στο Arizona Republic.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Άτγουντ έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας Παΐσιο, λαμβάνοντας το όνομα Εφραίμ.

Ο Άτγουντ συνοδευόταν στη διαδικασία προετοιμασίας για τη θανατηφόρα ένεση από ιερέα, είπαν μάρτυρες της εκτέλεσης σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκτέλεση. Είχε ισχυριστεί ότι ήταν αθώος, αλλά δεν αναφέρθηκε στον φόνο στα τελευταία του λόγια.

Οι μάρτυρες είπαν ότι ευχαρίστησε τον ιερέα που «ήρθε σήμερα» και πρόσθεσε: «Προσεύχομαι ο Κύριος να μας ελεήσει όλους και ο Κύριος να με ελεήσει».