ΗΠΑ: Το υπουργείο διέταξε να δοθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

ΗΠΑ: Το υπουργείο διέταξε να δοθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέταξε  την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία παρουσίασε «επαρκείς λόγους» με βάση τους οποίους αιτείται να δει το υλικό αυτό.

Ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργείου ανέκρουσε πρύμναν και δήλωσε ότι το τμήμα του έκανε λάθος το 2019 -όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος- όταν διαπίστωσε ότι το αίτημα της Επιτροπής Μέσων και Πόρων (WM) βασίστηκε σε έναν «ανειλικρινή» λόγο και ο στόχος ήταν να εκτεθούν δημοσίως οι δηλώσεις αυτές.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες αποδείξεις θα βρει η Επιτροπή, ούτε η ίδια μπορεί να προβλέψει τι θα βρει», ανέφερε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Ντον Τζόνσεν.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Τραμπ δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τις παλαιότερες φορολογικές δηλώσεις του.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι η πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα συνιστά «θέμα εθνικής ασφάλειας».

«Ο αμερικανικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τα γεγονότα γύρω από τις ανησυχητικές συγκρούσεις συμφερόντων (του Τραμπ) και την υπονόμευση της ασφάλειας και της δημοκρατίας μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.