ΗΠΑ: Μουσείο διπλωματίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία, τις πρακτικές και τις προκλήσεις της αμερικανικής διπλωματίας θα λειτουργήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ανακοινώσει πότε θα ανοίξει επισήμως το μουσεί, αλλά η εκπρόσωπός του είπε ότι η πρώτη φάση της κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Στο μουσείο θα φιλοξενούνται διαδραστικά εκθέματα, έργα τέχνης, προγράμματα εκπαίδευσης και διπλωματικές προσομοιώσεις.

«Σήμερα δεσμευόμαστε να εξιστορήσουμε τα γεγονότα που δεν προέρχονται από την κάνη του όπλου ή από την κοιλιά ενός Β-52, αλλά από τη δύναμη της διπλωματίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη διάρκεια τελετής για το μουσείο.

«Η διπλωματία τελειώνει πολέμους, σώζει ζωές, ανοίγει τις αγορές», πρόσθεσε ο ίδιος. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν και πέντε προκάτοχοί του: ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Τζέιμς Μπέικερ, η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Κόλιν Πάουελ και η Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο άλλοι εν ζωή πρώην υπουργοί Εξωτερικών, η Κοντολίζα Ράις και ο Τζορζτ Σουλτζ δεν παρέστησαν στην εκδήλωση.