ΗΠΑ: Η Γερουσία ερευνά διασυνδέσεις των παραγωγών του «Zero Dark Thirty» με τη CIA

Το πολιτικό θρίλερ «Zero Dark Thirty» για τη ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει διχάσει κριτικούς και πολιτικούς. Οι κρητικοί κινηματογράφου το επαινούν, είναι φαβορί για Όσκαρ, αλλά οι πολιτικοί αρθρογράφοι έχουν διασύρει την ταινία ως «χονδροειδώς ανακριβή και παραπλανητική όσον αφορά τα υπονοούμενα ότι απέσπασαν πληροφορίες με βασανιστήρια» για την επιχείρηση που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Και τώρα, η επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, διερευνά τις διασυνδέσεις των παραγωγών της ταινίας, της σκηνοθέτου Κάθριν Μπιγκελόου και του σεναριογράφου Μαρκ Μπόαλ με τη CIA.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η πρόεδρος της επιτροπής εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις της σχετικά με ορισμένες σκηνές της ταινίας, κατά τις οποίες, όπως υποστηρίζει, αφήνεται να εννοηθεί ότι βασανίστηκαν κρατούμενοι από τη CIA για να δώσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν .Η επιτροπή θα εξετάσει αρχεία όπου πιθανώς έχουν καταγραφεί επαφές μεταξύ αξιωματούχων της CIA, της σκηνοθέτιδος και του σεναριογράφου. Θα διερευνηθεί κατά πόσο η υπηρεσία κατασκοπίας παρείχε στους παραγωγούς της ταινίας «ακατάλληλη» πρόσβαση σε απόρρητο υλικό και εάν μέλη του προσωπικού της CIA είναι υπεύθυνα για την σκιαγράφηση των σκληρών πρακτικών ανάκρισης, που όπως φαίνεται στην ταινία, χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ταινία «Zero Dark Thirty» εξιστορεί την προσπάθεια για τον εντοπισμό του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και την αμερικανική επιδρομή κατά την οποία και σκοτώθηκε.