Ημέρα του Κυπρίου Αθλητή: Ο ΠτΔ τίμησε αθλητές και αθλήτριες

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την «Ημέρα του Κυπρίου Αθλητή», στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τίμησε απόψε αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν το 2018 όλων των επιπέδων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε μεταξύ άλλων ότι οι αθλητές και αθλήτριες που βραβεύουμε σήμερα είναι οι κορυφαίοι όλων των αθλημάτων, είτε αυτά είναι Ολυμπιακά είτε όχι. Είτε είναι προβεβλημένα είτε όχι. Βραβεύονται, είπε, αθλητές όλων των επιπέδων, από το Ολυμπιακό επίπεδο μέχρι τον σχολικό αθλητισμό.

Ειδική αναφορά έκανε στους ποδοσφαιριστές της πρώτης Εθνικής Κύπρου, οι οποίοι επίσης τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποψινής εκδήλωσης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας,  στην εκδήλωση τιμής «Ημέρα του Κυπρίου Αθλητή»

Θεωρώ σημαντική την αποψινή εκδήλωση και αισθάνομαι υπέροχα να ευρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους αθλητές, που διακρίθηκαν στο αγώνισμα τους, ανάμεσα σε τόσους άλλους εξ ίσου σπουδαίους αθλητές από όλο τον κόσμο.

Ξέρετε… ο αθλητισμός προκαλεί αυτή την ιδιαίτερη περηφάνια που δύσκολα μπορεί κανείς να την εξηγήσει.

Αισθάνομαι περήφανος για σας, γιατί ως ίσοι προς ίσους, μπήκατε στον στίβο και διεκδικήσατε τη νίκη έναντι άλλων αθλητών, δίνοντας όλα όσα μπορούσατε να δώσετε και πολύ περισσότερα. Κάποιοι πετύχατε περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Όλοι όμως διεκδικήσατε έντιμα, σεβόμενοι τους κανόνες και με όλο σας το είναι τη διάκριση.

Αυτό είναι που με κάνει, που κάνει όλους μας περήφανους για σας. Αυτό είναι το μεγαλείο του αθλητισμού γιατί στον αγώνα δεν διακρίνονται τα μεγάλα κράτη από τα μικρά, τα σπουδαία και τα μεγάλα ονόματα από τα νέα, άγνωστα ταλέντα.

Μας κάνει περήφανους ότι μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος έχει τόσες διακρίσεις.

Η προσπάθεια σας είναι που αξίζει και αυτή είναι που πρέπει να τιμάται. Η προσπάθεια σας η οποία στον στίβο και στους αγώνες ανταμείβεται με επιτυχίες. Οι ατέλειωτες προπονήσεις, οι απογοητεύσεις, οι τραυματισμοί, ο πόνος, ο ιδρώτας. Η βελτίωση της ατομικής επίδοσης που κερδίζεται πόντο με τον πόντο, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο. Για να κερδίσεις τους άλλους πρέπει πρώτα να κερδίσεις τον εαυτό σου.

Αυτό είναι και το δικό σας μάθημα προς όλους εμάς τους πολίτες και πολιτικούς αυτού του τόπου: Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθεια. Η επιτυχία δεν έρχεται μόνη της. Η επιτυχία κατακτιέται.

Σήμερα έχω απέναντι μου και σε λίγο θα απονείμω την οφειλόμενη τιμή σε αθλητές που τίμησαν τη χώρα μας κατά το 2018.

Με την αποψινή μας εκδήλωση φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε ένα νέο θεσμό στον οποίο τα φώτα θα πέφτουν στους ίδιους τους αθλητές. Ένα θεσμό στον οποίο η πολιτεία θα απευθύνεται στους αθλητές και θα τους εκφράζει την επιδοκιμασία, αλλά και τις ευχαριστίες της για όσα πρόσφεραν στην πατρίδα τους. Κάθε χρόνο εδώ θα συγκεντρώνονται όλοι οι αθλητές που τίμησαν την χώρα μας σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Οι Αθλητές και Αθλήτριες που βραβεύουμε σήμερα είναι οι κορυφαίοι όλων των αθλημάτων, είτε αυτά είναι Ολυμπιακά είτε όχι. Είτε είναι προβεβλημένα είτε όχι.

Βραβεύονται αθλητές όλων των επιπέδων, από το Ολυμπιακό επίπεδο μέχρι τον σχολικό αθλητισμό, (παγκόσμιες γυμνασιάδες κ.λπ). Δεν θα αναφέρω ονόματα και ομάδες γιατί όλοι είστε ξεχωριστοί απέναντι μου.

Θα κάνω μόνο μία διάκριση αναφερόμενος στους ποδοσφαιριστές θρύλους, που είναι απόψε μαζί μας, της πρώτης Εθνικής Κύπρου, η οποία συγκροτήθηκε λίγους μόνο μήνες μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα της με αντίπαλο το Ισραήλ εκπροσωπώντας το Κράτος μας για πρώτη φορά σε μια διεθνή διοργάνωση.

Ως συμβολισμός η δική τους παρουσία μαζί με το παρόν και το μέλλον είναι νομίζω, εξαιρετικός.

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω τη χαρά και τη συγκίνηση που αισθάνομαι όταν βλέπω ανάμεσα σας όχι μόνο γνωστά αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού, νεαρά βλαστάρια των αγώνων, αλλά και ανθρώπους με αναπηρίες σε αμαξίδια. Αυτή η εικόνα διαλύει άλλο ένα στερεότυπο.

Αυτό που θέλει τον αθλητισμό να είναι για τους αρτιμελείς. Η αναπηρία δεν είναι πια λόγος αποχής από αθλητικές δραστηριότητες και η αποψινή βραδιά το επιβεβαιώνει και μεταφέρει αυτό το μήνυμα.

Ο αθλητισμός μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει, όπως όλα μαρτυρούν, σημαντικές επιτυχίες. Μπορώ να πω πολλά για τους λόγους που συνέβαλαν στις επιτυχίες αυτές. Ο πιο κρίσιμος όμως, ο πιο καθοριστικός παράγοντας δεν ήταν άλλος από τους ίδιους τους αθλητές μας τους οποίους εμείς καθηκόντως οφείλουμε να στηρίξουμε.

Με λίγα όμως λόγια απλώς θα επισημάνω κάτι που σίγουρα σας ενδιαφέρει. Προχωρήσαμε στη σύσταση μίας επιτροπής, η οποία έχει στόχο τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον Αθλητισμό και τη θέσπιση της ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας.

Η νεοσύστατη αυτή επιτροπή αθλητισμού -την οποία εκπροσωπούν όλοι οι κεντρικοί φορείς του αθλητισμού ΚΟΑ-ΚΟΕ-Υπ. Παιδείας, καθώς και ο Σύμβουλος μου επί θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, θα συμβάλει, είμαι βέβαιος, τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του αθλητισμού είναι ο ίδιος ο Αθλητής ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε στην παραχώρηση σημαντικών κινήτρων τόσο στους Αθλητές μας όσο και στους προπονητές τους. Στους Αθλητές και Αθλήτριές μας παραχωρούνται κίνητρα μέσω των Ομοσπονδιών μας, ανεβάζοντας τον πήχη μέχρι και την επαγγελματική κατοχύρωση των Αθλητών και Αθλητριών μας, με συγκεκριμένα κριτήρια πλέον και όχι κατά αυθαίρετο ή ευνοιοκρατικό τρόπο, και αυτό συμβάλλει στο να επιτευχθεί ένα από τα διαχρονικά αιτήματα των αθλητών και των παραγόντων του αθλητικού μας οικοδομήματος.

Δεν θα μακρηγορήσω γιατί αναμένω να σφίξω σε έναν προς ένα το χέρι.

Θα ήθελα μόνο πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου να ευχαριστήσω τους επιτελικούς φορείς του Αθλητισμού τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ, τους προπονητές, τις Ομοσπονδίες, και στα σωματεία μας, χωρίς να ξεχνώ βέβαια και τους γονείς των αθλητών για τη μεγάλη τους προσφορά.

Ευχαριστίες τέλος, θέλω να διαβιβάσω στους συντελεστές της σημερινής μας εκδήλωσης, στον Σύμβουλό μου επί Αθλητικών θεμάτων Φοίβο Ζαχαριάδη και τον φίλο Κώστα Παπακώστα, καθώς και σε όσους προσέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο στην προετοιμασία της.

Check Also

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή Παράνομη μεταφορά κυνηγετικού πυροβόλου όπλου …

Δολοφονίες στον Κάτω Αμίαντο: Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός – Ο 32χρονος τις πυροβόλησε

Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός από την αυλή εξοχικής κατοικίας στον Κάτω Αμίαντο στην υπόθεση …