Ηλεκτρολυμένο νερό! Η νέα φτηνή λύση αντί για χημικά στα χέρια των αγροτών!

Μια νέα φτηνή και απλή εναλλακτική λύση έχουν εδώ και λίγο καιρό στα χέρια τους οι αγρότες στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

electrolized water

Όσοι καλλιεργούν λαχανικά αντί για χημικά και μυκητοκτόνα, θα μπορούν να βάλουν στα χωράφια τους ηλεκτρολυμένο νερό.

Χρησιμοποιείται ήδη ως απολυμαντικό στη βιομηχανία υγείας και τώρα τασμανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη γεωργία. Η συγκεκριμένη μηχανή παράγει το ηλεκτρολυμένο νερό.

Παράγεται όταν περάσει ρεύμα σε νερό με αλάτι με στόχο τη δημιουργία υδροχλωρικού νατρίου, που είναι το πιο σύνηθες συστατικό των λευκαντικών.

Το ηλεκτρολυμένο νερό χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία εναντίον των μικροβίων. Ποιες είναι όμως οι εφαρμογές του;

«Γρήγορες εφαρμογές του που μου έρχονται στο μυαλό είναι ο περιορισμός των μολύνσεων, ο καθαρισμός εξοπλισμού ίσως και για σκοπούς βιοασφαλείας, μέχρι το πλύσιμο φρέσκων προϊόντων που οδηγούν στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους» εξήγησε η Κάριν Καντορέ, από την Ένωση Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική τώρα για να δουν αν μπορούν να γλιτώσουν τα κρεμμύδια από έναν μύκητα.

Οι δοκιμές με ηλεκτρολυμένο νερό διήρκησαν δύο χρόνια και προφανώς τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: αντί για μόλυνση και καταστροφή του 90% του χωραφιού που είχαμε πριν, έχουμε 90% πολύ καλά προστατευμένο προϊόν. Οι αγρότες είναι λογικό να είναι χαρούμενοι με αυτή την καινούργια τεχνική.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο στη χλωρίδα και την πανίδα, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων, θα είναι τέλειο» τόνισε ο αγρότης Νέιθαν Ρίτσαρντσον.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι γεωργοί θα πάψουν σταδιακά να στηρίζονται στα χημικά και θα στραφούν σε άλλες λύσεις που δεν μολύνουν το περιβάλλον και τα φυτά.