ΗΑΕ: Έκπληξη για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Την έκπληξη και την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, πως τόσο αυτά, όσο και η Τουρκία στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σε δηλώσεις του ο  ΥΠΕΞ των Εμιράτων, Άνουαρ Γκέργκες για το θέμα, τόνισε:

«Προκαλούν έκπληξη και δεν λαμβάνουν υπόψη το ρόλο των Εμιράτων στη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας»

Ο υφυπουργός ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν οι οποίες «έδωσαν μια ψευδή εντύπωση για το ρόλο των Εμιράτων τη στιγμή που αυτά υποστηρίζουν πολιτικά και αποτελεσματικά τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν» οι τζιχαντιστές. Τα Εμιράτα συμμετέχουν στις επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του, αφού τον εγκάλεσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή είχε εμπλέξει σ’ αυτές και την Τούρκία.

«Ο αντιπρόεδρος ζητάει συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή υποστήριξαν σκόπιμα ή διευκόλυναν την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει την Πέμπτη τους συμμάχους της χώρας του, μεταξύ των οποίων την Τουρκία, ότι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.