Ζητούν πρόωρες εκλογές στη Σλοβενία

Η Σλοβενία δεν ανέχεται άλλο να ζει με μία τέτοια κυβέρνηση και με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει χάσει “κάθε αξιοπιστία, ώστε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση”, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίγκορ Λούκσιτς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν την ιδέα των πρόωρων εκλογών και έχουν ήδη αρχίσει την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος, τόνισε.

Ο κ. Λούκσιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα είπε ότι προκαλεί επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα και ο αρχηγός της “Θετικής Σλοβενίας”, του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ζόραν Γιάνκοβιτς στηρίχθηκαν από τα κόμματά τους, αν και από αναφορά της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς προκύπτει ότι δεν δήλωσαν περιουσιακά στοιχεία τους.

Τα δύο κόμματα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα “Θετική Σλοβενία” “ενέδωσαν στην ανήθικη συμπεριφορά” των ηγετών τους, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Τα μέλη των κομμάτων πήραν το μέρος της διαφθοράς αντί να πουν στους ηγέτες τους ότι τέτοιες ενέργειες είναι ανάρμοστες”.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τόνισε αυτό κάνει το αίτημα για επανέλεγχο της νομιμότητας της Βουλής ακόμη πιο πιεστικό, καθώς δεν πρόκειται πλέον για δύο πρόσωπα, αλλά για δύο κόμματα που καταλαμβάνουν τα 2/3 της Βουλής.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσιοποίησε 25σέλιδη αναφορά στην οποία κατηγορεί τους κ.κ. Γιάνσα και Γιάνκοβιτς ότι παραβίασαν τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν δήλωσε 210.000 ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιάνκοβιτς αυξήθηκαν ανεξήγητα στα 2,4 εκ. ευρώ. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι έκαναν κάτι λάθος.

newsit.gr