Ζητά… «πλάτες» ο Αναστασιάδης, ετοιμάζει …ανταλλάγματα

Καθόλου τυχαία η επιλογή του μομέντουμ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπει σε διάλογο με αντιπολιτευόμενα κόμματα – του ΑΚΕΛ όλα δείχνουν εξαιρουμένου – για τις αναγκαίες εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις σε σωρεία τομέων του κράτους.

Το γεγονός ότι κάλεσε εν κρυπτώ και απαραβύστω τον ορκισμένο εχθρό του στο Κυπριακό, Νικόλα Παπαδόπουλο (παρά του ότι η συνάντηση διέρρευσε και η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει πληροφορίες και να καλέσει και τους υπόλοιπους) δεικνύει πέραν και πάνω από όλα την ετοιμότητα του Αναστασιάδη να μπει στο κρίσιμο παιχνίδι του δίνω και παίρνω…

Ανασχηματισμός και μεταρρυθμίσεις…

Πολιτικοί παρατηρητές με πρόσβαση στα ενδότερα του Προεδρικού έλεγαν πως η συγκυρία του κυβερνητικό-κομματικού διαλόγου, που προηγείται του ανασχηματισμού, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Οι επιλογές που θα γίνουν άλλωστε εντός του επόμενου μήνα για τις αλλαγές στην Υπουργική σύνθεση κρίνονται κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του ανοίγματος που κάνει ο Αναστασιάδης, σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Τα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν και κυρίως η διάθεση τροποποίησης κυβερνητικών νομοσχεδίων είναι η προθέρμανση σε μια μακρά περίοδο συγκεκαλυμμένης προεκλογικής για την Προεδρικές του 2023, επέμειναν με βεβαιότητα καλά ενημερωμένες πηγές!

Τον κρίνει το Κυπριακό…

Η εκστρατεία Αβέρωφ στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας και η στροφή του προς τις παραγωγικές ομάδες βιοπαλαιστών, αντισταθμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πινδάρου λόγω Κυπριακού.

Οι τοποθετήσεις Αναστασιάδη και Αβέρωφ στο Κυπριακό δεν δεικνύουν και ιδιαίτερη σύμπτωση απόψεων, κυρίως σε όσους ξέρουν τις απόψεις που οι δύο εκφράζουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τόσο ο επικεφαλής της κυβέρνησης, όσο και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζουν πως αν τρέξουν εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν και κέρδη και ζημιές, ωστόσο συμφωνούν σε ένα σημείο.

Ότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό αυτή τη στιγμή – ούτε θα υπάρξει μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον – και ως εκ τούτου χαράσσουν την στρατηγική τους με άλλα όπλα.

Μπορεί οι Προεδρικές να φαντάζουν, ορθώς, στους απλούς πολίτες πολύ μακριά, αλλά στους πολιτικούς σχηματισμούς το ρολόι κτυπάει αντίστροφα.

Και σύντομα θα το καταλάβουν και οι πολίτες.