Εύσημα στη Sony για το σχεδιασμό του PlayStation 4

Στην Αμερική τουλάχιστον, η επόμενη γενιά των κονσολών έχει φτάσει. Και το PlayStation 4 και το Xbox One βρίσκονται στα χέρια των καταναλωτών, κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: οι console wars βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι δύο πλευρές ψάχνουν τα «κράνη» τους. Κάθε σχόλιο στο YouTube, κάθε κόντρα σε forum σχετικά με pixels και fps, κάθε ανάλυση περί teraflops και frame drops είναι και μία βολή στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στα δύο μέτωπα.

Κάποιοι όμως πιστεύουν ότι μπορούμε όλοι να ζήσουμε μαζί ειρηνικά και ότι υπάρχει χώρος κάτω από τον «ήλιο», ακόμα και περιθώριο να παινέψουμε τη δουλειά των άλλων. Τέτοια πασιφιστική διάθεση έδειξε η γηραιά εταιρία design Teague, υπεύθυνη για το σχεδιασμό του πρώτου Xbox και πολλών άλλων περιφερειακών για τις κονσόλες της Microsoft, όταν έγραψε μια κριτική για το αντίπαλο δέος, για το σχεδιασμό του PS4 στο site Fastcodesign.com.

Η ομάδα επαινεί το design της next-gen κονσόλας της Sony για το μινιμαλισμό του και την κομψότητά του σημειώνοντας ότι η συσκευή, φέροντας επιρροές από την ίσως καλύτερη στιγμή της Sony σχεδιαστικά σε ό,τι αφορά στις κονσόλες, δηλαδή το PS2 slim, αποτελεί τη δέσμευση της εταιρίας για επιστροφή στις gaming ρίζες της.

Έχουν μια ένσταση για τον παραλληλεπίπεδο σχεδιασμό, αναφέροντας ότι αυτό δυσκολεύει την ενσωμάτωση της κονσόλας στις υπόλοιπες κάτω από την τηλεόραση, αλλά αναφέρουν πόσο καλύτερα λειτουργεί η μπλε-λευκή φωτεινή μπάρα σαν σηματοδότης σε σχέση με τα φωτάκια του PS3.

Θετική είναι η άποψή τους για το DualShock 4, με τον πιο τολμηρό και εργονομικό σχεδιασμό του, αλλά είναι αρκετά αυστηροί στο θέμα της σχέσης του με την κονσόλα, παρατηρώντας ότι είναι σαν να σχεδιάστηκαν ξεχωριστά το ένα από το άλλο, και καταλήγουν ότι το χειριστήριο θα έπρεπε να είναι το πρόσωπο της νέας κονσόλας και όχι η συσκευή, περιέργως η τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει η Nintendo με το Wii U.