Εύθραυστη η συνοχή της κυβέρνησης

Ένα μικρό συμβιβασμό,  περιμένει η ΔΗΜΑΡ από την τρόικα για να ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά. Ενδεικτική είναι η δήλωση του γραμματέα ης ΚΕ του κόμματος Σπύρου Λυκούδη ότι,“τα εργασιακά έχουν πέντε πλευρές. Αν (η τρόικα) πάρει πίσω τις τέσσερις, εντάξει, εδώ δεν κάνουμε πεισματάκια, ούτε εμείς, ούτε οι απέναντι. Επί της ουσίας, μιλάμε”.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του κόμματος είναι ότι, επιθυμούν να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά να μην ψηφίσουν τα εργασιακά μετά και την δέσμευση του κόμματος και του Φώτη Κουβέλη. Για το λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ πιέζει προς την διενέργεια δυο διαφορετικών ψηφοφοριών.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας το μεσημέρι στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει την περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.  Τόνισε ωστόσο, ότι αν τεθεί θέμα στήριξης της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά θα την στηρίξει.

“Δεν ξέρω αν θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

“Υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση, αρκεί αυτή να γίνει σε υψηλό επίπεδο”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην επιμονή της τρόικας να μη δεχθεί αλλαγές στο θέμα της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και στη διατήρηση του επιδόματος
γάμου.

Από την πλευρά της η τρόικα έκλεισε τη συζήτηση για τα εργασιακά τονίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε ότι θα μπορούσε γεγονός που προκαλεί νέα εμπλοκή στο εσωτερικό αφού η ΔΗΜΑΡ δεν υποχωρεί.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της περίπου ένα 48ωρο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και ανώτερο πολιτικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης.

Το “όχι” της τρόικας στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ ήταν ξεκάθαρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία”.

Αρνητική ήταν η απάντηση των δανειστών και στην απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να περνούν από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις, γεγονός που ανοίγει νέα μέτωπα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η τρόικα απορρίπτει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και υποστηρίζει ότι η κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι απολύτως αρνητική στη διατήρηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αντίθετα, αποδέχεται τις
προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το πάγωμα των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015.

Ερωτηθής πάντως ο κ Λυκούδης για το εάν θα κινδυνέψει η κυβέρνηση με διάλυση αν έλθουν όλα τα μέτρα με ένα άρθρο είπε: “Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνεση και ο συλλογικός νους να βρεθεί κάποια λύση. Εμείς, ειλικρινά λέμε ότι θέλουμε τη συνοχή της κυβέρνησης και να μην υπάρξει πολιτική και κυβερνητική κρίση…”.