Ευρωπαίοι εκδότες εναντίον Google

Οφείλει να πληρώνει δασμούς η Google στους Ευρωπαίους εκδότες; Ναι, υποστηρίζουν Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί εκδότες, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν την αμερικανική μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο να πληρώσει. Κατηγορηματικά αρνείται η Google και για το λόγο αυτό ο ιδιοκτήτης της θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Οι Ευρωπαίοι εκδότες υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβληθεί δια νόμου ένα ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η Google στα έντυπα, με το σκεπτικό ότι είναι το δικό τους περιεχόμενο, που ενημερώνεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα,εκείνο το οποίο αντλούν οι επισκέπτες στη μηχανή αναζήτησης.

“Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια πως είναι εκ των προτέρων χαμένες όλες οι μάζες απέναντι στις μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών μέσων” έλεγε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπέτι.

Η Google πέρασε σε πιο …δυναμικά μέσα απειλώντας ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνει στις ειδικές σελίδες περιήγησης στον Τύπο τις γαλλικές εφημερίδες, σε περίπτωση που εγκριθεί σχετικό σχέδιο νόμου. Η επιβολή ενός τέτοιου δασμού, υποστηρίζει το στέλεχος της Google Ολιβιέρ Εσπέρ,  “θα έβλαπτε το Ίντερνετ και τους χρήστες του” . Για την ιστορία, πάντως, ο Εσπέρ έχει τη νομική του έδρα στην Ιρλανδία για να αποφεύγει την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται στη Γαλλία.

Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο φαίνεται να συμφωνεί με την επιβολή του δασμού.